Rory Pilgrim • Solo

Dit najaar in Landhuis Oud Amelisweerd, in samenwerking met het Centraal Museum.

13 jul. 2024 — 27 okt. 2024

Rory Pilgrim • Solo

Van 2022 tot en met 2026 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, van de lente tot en met de herfst, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde kunstenaar van nu, gevestigd in Nederland. Op de eerste verdieping van het landhuis brengt het Centraal Museum tentoonstellingen waarbij de kracht van kunst leidend is. Artist-driven, wat betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om werk en wensen te presenteren in wisselwerking met de historische kamers. Zo wordt van deze historische buitenplaats een actuele vrijplaats gemaakt, waar zowel kunstliefhebber als parkbezoeker wordt getrakteerd op een bijzondere kunstervaring. Rory Pilgrim is de zesde kunstenaar in deze reeks. Hun video-installaties en tekeningen zijn van 13 juli t/m 27 oktober 2024 te zien.

Sociale betrokkenheid, muziek en aandacht voor taal en dialoog kenmerken het werk van Rory Pilgrim (Bristol, 1988). Pilgrim woont en werkt al zo’n vijftien jaar in Nederland, waar hen een veelzijdig oeuvre opbouwde van (song)teksten, muziekcomposities en -video’s, films, tekeningen, installaties en liveoptredens. Hen brengt belevingswerelden en generaties samen en stelt vragen over samenleven en zorg dragen – voor elkaar, maar ook voor de wereld.

Voor Landhuis Oud Amelisweerd selecteerde Pilgrim drie films naast tekeningen, posters en installaties uit de afgelopen vijftien jaar. Na de Nederlandse verkiezingen in november 2023 moest hen denken aan het gevoel van verlies aan saamhorigheid vlak na Brexit. Dat beïnvloedde hun selectie films – Violently Speaking (2014), The Resounding Bell (2018) en RAFTS (2022) – waarin hen juist zoekt naar verbinding en dialoog tussen generaties en gemeenschappen. Vanuit deze films creëert Pilgrim een scenografie: een ruimtelijke compositie waarin tekeningen, schetsboeken en bijzondere installaties samenkomen.

Rode draad is Pilgrims verkenning van vormen die ondersteuning en veerkracht bieden. Soms uit zich dat letterlijk, in de vorm van reddingsvlotten, vangnetten of draagtasjes als hulpmiddelen voor solidariteit en compassie. En soms op poëtische wijze, in muziek, sprookjesachtige tekeningen of bewegende dialogen. Zo vertelt de kunstenaar een hoopvol verhaal over intermenselijke relaties en gezamenlijke toekomstbeelden.

While resounding the past, we will try and mark the present. We will try to get as close to the future as possible. - Rory Pilgrim, The Resounding Bell, 2018.

Het Centraal Museum is geen vreemde in het landhuis. Eind jaren tachtig, toen het in zwaar weer verkeerde, ontfermden enkele museummedewerkers zich over het landhuis en organiseerden er tentoonstellingen. Met deze reeks draagt het Centraal Museum opnieuw bij aan het levend houden van dit Utrechtse erfgoed, en geeft de bezoeker daarmee een traktatie op kunst.

Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Meer informatie is te vinden op de website van Landhuis Oud Amelisweerd.