Van 2022 tot en met 2026 is het Centraal Museum te gast in Landhuis Oud Amelisweerd. Deze prachtige, historische buitenplaats vormt vijf jaar lang, van de lente tot en met de herfst, het decor voor een solotentoonstelling van een gerenommeerde Nederlandse kunstenaar van nu. Op de eerste verdieping van het landhuis brengt het Centraal Museum tentoonstellingen waarbij de kracht van kunst leidend is. Artist-driven, wat betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om werk en wensen te presenteren in wisselwerking met de historische kamers. Zo wordt van deze historische buitenplaats een actuele vrijplaats gemaakt, waar zowel kunstliefhebber als parkbezoeker wordt getrakteerd op een bijzondere kunstervaring. Ansuya Blom is de vijfde kunstenaar in deze reeks en haar films en installatie met tekeningen zijn van 23 maart t/m 30 juni 2024 te zien.

In de afgelopen veertig jaar bouwde Ansuya Blom (Groningen, 1956) een oeuvre op waarin ze de grenzen van de innerlijke belevingswereld verkent. In tekeningen, collages, films en installaties ontrafelt ze deze complexe relaties van de mens met zichzelf, de ander en de buitenwereld. Vaak gaan die relaties gepaard met misvattingen en verwarring. 

Blom studeerde aan de kunstacademie en behaalde ook een master in psychoanalytische studies. Deze interesse in de menselijke psyche, de psychiatrie en het abjecte komt tot uiting in haar werk. Ze bestudeert wetenschappelijke pogingen om de geest te begrijpen en richt zich vooral op mensen die niet aan de dominante, normatieve standaard voldoen. Haar films en tekeningen worden vaak geïnspireerd door patiëntenrapporten en biografieën. In plaats van personen te classificeren en als afwijkend te zien, weerstaat Blom juist definities en opgelegde structuren die we hanteren om de wereld proberen te vatten. Want juist in die afbakeningen schuilt ook een gevaar van beperking en controle. Bloms werk kruipt onder de huid en laat die zoektocht zien.

Het Centraal Museum is geen vreemde in het landhuis. Eind jaren tachtig, toen het in zwaar weer verkeerde, ontfermden enkele museummedewerkers zich over het landhuis en organiseerden er tentoonstellingen. Met deze reeks draagt het Centraal Museum opnieuw bij aan het levend houden van dit Utrechtse erfgoed, en geeft de bezoeker daarmee een traktatie op kunst.

Deze programmering is een partnerproject van de Hartwig Art Foundation.

Meer informatie is te vinden op de website van Landhuis Oud Amelisweerd.