"Beeld tegen beeld" was een overzichtstentoonstelling van de grafische ontwerpgroep Wild Plakken, die in de zomermaanden van 1993 in het Centraal Museum gehouden werd.

Lies Ros, Rob Schröder en Frank Beekers, de 'Wilde Plakkers' van het eerste uur, vonden elkaar in de zeer actiegerichte sfeer van de Rietveldacademie in de jaren 70 van de vorige eeuw. Ze waren alledrie al vroeg doordrongen van de opvatting dat grafisch vormgeven meer betekende dan het vormgeven van een product. Het vormgeven hield voor hen een engagement in: je ontwerpt om je visie, je idealen gestalte te geven. Deze overtuiging liep als een rode draad door het werk van Wild Plakken en kwam ook tot uiting in de verhouding tussen de ontwerpers en hun opdrachtgevers. De Anti-Apartheidsbeweging Nederland en de de CPN/de Waarheid waren jarenlang grote opdrachtgevers. In de jaren ’80 vormden De Balie, De Nederlandse Opera, Het Zuidelijk Toneel en Museum Fodor een vaste kern van opdrachtgevers.

Na deze overzichtstentoonstelling viel het collectief langzaam maar zeker uit elkaar. Het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) houdt 1996 aan als eindpunt.

Tegelijk met de tentoonstellling verscheen bij uitgeverij de Balie een boek over de ontwikkeling van Wild Plakken. De tentoonstelling werd ook vormgegeven door Lies Ros (1952) en Rob Schröder (1950).

Vormgever

Lies Ros

Documentatie

  • Beeld tegen beeld : ontwerpen voor televisie 1991 - 1993, Max Kisman, (1993), 58 minuten
  • Beeld tegen beeld : Wild Plakken, samenst. en red. Max Bruinsma ... [et al.], De Balie (Amsterdam, 1993), 108, [16] p.
  • Beeld tegen beeld. Wild plakken I, Centraal Museum, (Utrecht, 1993), 45 min.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.69709B8B-1158-4920-899A-57520632C2AE

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!