De griezelige en humoristische avatars, videospelfiguren en helden uit stripboeken komen steeds vaker voor in de actuele mode. Monsterachtige creaties betreden de catwalk en veroveren high fashion. Ontwerpers geven atypische vormen aan stoffen en creëren extreme volumes. Ze bedekken en maskeren het gezicht en maken van de menselijke figuur hybride wezens met bovennatuurlijke vormen, levendige kleuren en abstracte elementen.
ARRRGH! Monsters in de mode is de eerste internationale modetentoonstelling over character design. ARRRGH! toont ruim 70 ontwerpen van 40 gevestigde en opkomende ontwerpers. Met onder anderen Rick Owens, Issey Miyake, Bernhard Willhelm, Walter van Beirendonck, Viktor & Rolf, Bas Kosters, Bart Hess, Charlie Le Mindu, Maison Martin Margiela en Craig Green.
Maak kennis met een tiental monsters en hun ontwerpers op Pinterest.

Athene - Parijs - Utrecht
Bijna alle tentoongestelde ontwerpen zijn recentelijk te zien geweest op de internationale catwalk. ARRRGH! was het eerst te zien in 2011 in het Benaki Museum in Athene en daarna in La Gaîté Lyrique in Parijs, in het voorjaar van 2013. In Utrecht wordt ook een ontwerp uit de eigen collectie van het Centraal Museum toegevoegd: L'Hiver de l'Amour uit 1994 van Viktor & Rolf, het vroegste werk van het duo in de collectie van het Centraal Museum. Bart Hess en Bas Kosters maken speciaal voor de tentoonstelling en in opdracht van het Centraal Museum een nieuw ontwerp. Van de opkomende Britse ontwerper Craig Green worden twee outfits aangekocht uit zijn herfst-/wintercollectie voor 2013.
Opvallend aan de tentoonstelling is dat de monsters niet op sokkels of op een podium staan, maar op de grond. De bezoeker staat letterlijk oog in oog met de ontwerpen en wordt uitgenodigd de monsters aan zichzelf te spiegelen en zijn eigen ideeën over schoonheid te bevragen. Accepteren we iets dat anders is, of accepteren we alleen wat lijkt op onszelf?

ATOPOS cvc
De tentoonstelling ARRRGH! Monsters in de mode is samengesteld door en gebaseerd op het onderzoek van het Griekse collectief ATOPOS Contemporary Visual Culture, een artistiek collectief uit Griekenland, dat in 2003 is opgericht. ATOPOS cvc constateerde dat vanaf de jaren 1990 monsterachtige characters op de catwalks van verschillende modeontwerpers verschenen en deed drie jaar lang onderzoek naar dit verschijnsel. De uitkomst daarvan is gebundeld in het boek Not A Toy, Fashioning Radical Characters, dat in 2011 is gepubliceerd door Pictoplasma Publishing, Berlijn. Zo werd het idee voor een tentoonstelling geboren.

Documentatie

  • BUZZ agenda : 9. Monsters in de Mode, (Marie Claire [Nederlandse ed.], oktober 2013), 78 - 79
  • Koffietijd (2013-11-09), presentatie Loretta Schrijver, RTL 4 (Hilversum, 2013)
  • Monsters in de mode (tentoonstellingen), Ninke Bloemberg, (Bulletin : Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht, december 2013), 09

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.189E3634-32AE-4D65-B266-2C7D66DDF819

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!