In 2004 waren in het Centraal Museum kaftans te zien, die vervaardigd waren door deelnemers aan het intercultureel onderwijsproject "De ambimorfe tulp" onder begeleiding van de Turkse modeontwerper Erol Albayrak.

Al in de vijftiende eeuw werd er door Europa veel handel gedreven met de Osmaanse sultans die stoffen, borduursels en fluweel exporteerden. De ambachtelijke decoratietechnieken van toen worden ook door vooraanstaande modeontwerpers van nu gebruikt. De toepassing van deze technieken in een eigentijdse context vormde een belangrijk uitgangspunt voor de masterclass die de Turkse modeontwerper Erol Albayrak gaf aan studenten Modevormgeving aan de Nederlandse kunstacademies. Behalve voor decoratietechnieken was er binnen het project aandacht voor conceptueel ontwerpen. Gastdocenten gaven colleges over islamitische kunst, identiteit, conceptueel denken en consumentengedrag. Bindend thema van de masterclass was de ‘ambimorfe, dubbelzinnige identiteit’ die vaak hoort bij het samenkomen van verschillende werelden. Het project werd gepresenteerd met een modeshow. Met de creaties is geëxposeerd in het Centraal Museum Utrecht en het Wereldmuseum Rotterdam.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C104BDDC-277F-4915-B2F1-97D3D988694B

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!