“In the future, everyone will be worldfamous for 15 minutes” is wat kunstenaar Andy Warhol zei in 1968. Hij had gelijk, tegenwoordig kan iedereen via sociale media viral gaan als je iets grappigs, unieks of getalenteerds plaatst op het internet. In het Centraal Museum ga je kijken naar de ‘dwarskijkers’ in de kunst. Dwarskijkers zijn mensen die tegen de stroming in gaan en buiten de gebaande paden treden. Het zijn outsiders en vernieuwers! Deze kunstenaars hebben meer dan 15 minutes of fame gekregen en gaan met hun kunst de geschiedenisboeken in. Hoe brengen zij kunsthistorische en maatschappelijke thema’s onder de aandacht?

De leerlingen vergelijken verschillende kunstwerken en ontdekken aan de hand van activerende opdrachten verschillende CKV-dimensies. De leerlingen kijken naar inhoud, vorm en betekenis van de kunstwerken onder andere vanuit het perspectief ‘traditie en innovatie’. Voor Kunstvak Algemeen onderzoeken de leerlingen de invloed van de politiek en economie op kunstenaars uit verschillende tijdperken. Daarnaast reflecteren de leerlingen actief op hun eigen vormen van ‘dwarskijken’. Komend schooljaar vindt deze rondleiding plaats in de tijdelijke tentoonstelling De Botanische Revolutie en de vaste collectie.

Doelgroep: Het programma is gemaakt voor VO bovenbouw VMBO, HAVO & VWO. Het niveau en de leerdoelen worden aan het betreffende leerjaar aangepast en sluit aan bij CKV, de kunstvakken en burgerschapslessen.

Duur programma: 1 uur.
Werkvorm: interactie, zelfstandige opdracht, gesprek.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per groep geldt: maximaal 15 leerlingen, minimaal 1 begeleider.

Kosten

Een rondleiding kost € 80 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag de rondleiding van uw keuze minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor dit formulier:

Reserveer groepsrondleiding

Let op: Praktische informatie voor vmbo, havo en vwo Laat ons dan ook weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van dinsdag t/m vrijdag tussen 10:00 en 13:00 uur naar 030-2362393.

Meer weten over ons onderwijsaanbod? Meld u aan voor de Educatie nieuwsbrief: Aanmelden