Tentoonstellen doe je zo!
Museumles op school

Boek nu! Vanaf 11 mei beschikbaar.

Schilderijen, stoelen, munten, meubels, tekeningen en jurken: wat hoort er allemaal thuis in een museum? Hoe maak je een tentoonstelling?

In de klas worden verschillende opdrachten uitgevoerd die de leerlingen laten nadenken over wat een museum is en hoe het is om een tentoonstellingsmaker te zijn. Met speciale museumobjecten uit de koffer gaan we in gesprek over de collectie van het Centraal Museum. Wat kun je allemaal verzamelen? Welke verzamelingen horen er thuis in een museum? Welke verzameling zou jij tonen als tentoonstellingsmaker?

Dit programma is een kennismaking met het beroep tentoonstellingsmaker, waarbij de museumdocent de leerlingen begeleidt in het maken van een eigen miniatuur tentoonstelling. Leerlingen maken in duo's een museumzaal en kiezen welke kunstwerken het beste in hun tentoonstelling passen. Leerlingen gaan op een actieve en creatieve wijze aan de slag, het leggen van verbanden wordt hierin gestimuleerd. Na de les hebben de leerlingen een prachtig eindresultaat, hun zelfgemaakte tentoonstelling! Het lesmateriaal is ontworpen door De Vrijer van Dongen

Kerndoelen:
Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55, 56

Museum Makers
Boek ook het aanvullende programma Museum Makers in het Centraal Museum. Hierbij bezoeken leerlingen de tentoonstelling De botanische revolutie (augustus t/m februari) of Stoel neemt Stelling (februari t/m mei). Ze krijgen daar een actieve rondleiding door de museumdocent die eveneens gericht is op het ervaren van de keuzes die tentoonstellingsmakers maken bij het ontwerpen van een tentoonstelling. Het is een interactieve rondleiding vol met kijk- en doe- opdrachten! 

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per groep geldt: minimaal 15, maximaal 30 leerlingen. Minimaal 2 begeleiders.

Kosten

Een museumles op school kost € 65 per groep van 15 leerlingen. 

Museumles op school aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor dit formulier (of e-mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Reserveer groepsrondleiding

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel op woensdag tussen 10:00 en 13:00 uur naar 030-2362393.