Tentoonstellen doe je zo!
Museumles op school

Schilderijen, stoelen, munten, meubels, tekeningen en jurken: wat hoort er allemaal thuis in een museum? Hoe maak je een tentoonstelling?

Met een koffer vol speciale museumobjecten komen we naar de klas! Aan de hand van de collectie van het Centraal Museum ontdekken de leerlingen wat een museum is en hoe het is om een tentoonstellingsmaker te zijn. Wat kun je allemaal verzamelen? Welke verzamelingen horen er thuis in een museum? Welke verzameling zou jij tonen als tentoonstellingsmaker?

Dit programma is een kennismaking met het beroep tentoonstellingsmaker, waarbij de museumdocent de leerlingen begeleidt in het maken van een eigen miniatuur tentoonstelling. Leerlingen maken in duo's een museumzaal en kiezen welke kunstwerken het beste in hun tentoonstelling passen. Leerlingen gaan op een actieve en creatieve wijze aan de slag, het leggen van verbanden wordt hierin gestimuleerd. Na de les hebben de leerlingen een prachtig eindresultaat, hun zelfgemaakte tentoonstelling! Het lesmateriaal is ontworpen door De Vrijer van Dongen

Kerndoelen:
Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55, 56

Is de les op school goed bevallen en wilt graag het museum bezoeken? Boek ook het aanvullende programma Museum Makers in het Centraal Museum. Hierbij bezoeken leerlingen de tentoonstelling De botanische revolutie (augustus t/m februari) of Stoel neemt Stelling (februari t/m mei). Ze krijgen daar een actieve rondleiding door de museumdocent die eveneens gericht is op het ervaren van de keuzes die tentoonstellingsmakers maken bij het ontwerpen van een tentoonstelling. Het is een interactieve rondleiding vol met kijk- en doe- opdrachten! 

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per groep geldt: minimaal 15, maximaal 30 leerlingen. Minimaal 1 begeleider.

Kosten

Een museumles op school kost € 130 per gegeven les. 
Let op: Ligt jouw school verder dan max. 10 km van het Centraal Museum af? Dan worden er extra (reis)kosten in rekening gebracht. 

Museumles op school aanvragen

Vraag het programma minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor dit formulier (of e-mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Reserveer groepsrondleiding

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel op woensdag tussen 10:00 en 13:00 uur naar 030-2362393.