De kunst van het doorgeven

Welke rolmodellen en helden hebben jij en je klasgenoten? Welke verhalen wil je doorgeven en hoe kan het museum daarbij helpen?

In het kader van de samenwerking Musea bekennen kleur* bieden we een museumprogramma aan voor groep 7 en 8. Het museumprogramma gaat niet alleen over de leerlingen zelf, maar ook over hun familie, museumobjecten en een tentoonstelling. Wat is de invloed van het verleden op hun eigen leven, of op die van hun familie, stad of omgeving? Wat hebben ze bewust of onbewust ontvangen, en wat willen ze doorgeven?
Het programma heeft als doel om leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen cultureel diverse identiteit.

De groep 7/8 leerlingen bezoeken de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstelling. Het is een interactieve rondleiding vol met kijk- en doe- opdrachten! Boekt u dit programma los van het lespakket van Musea Bekennen Kleur? Bereid u dan voor op het museumbezoek met deze voorbereidende les

Kerndoelen:
Oriëntatie op jezelf en de wereld: 37
Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55, 56
Nederlands: 1,2

*Meer informatie over Musea Bekennen Kleur
Musea Bekennen Kleur is een collectief van musea die zichzelf de opdracht hebben gegeven om voor de jongere generaties de onderbelichte verhalen en vergeten geschiedenissen zichtbaar te maken en een breder podium bieden. De musea vinden het belangrijk dat ook in de museale wereld wordt toegewerkt naar een inclusief beleid waarin een diversiteit aan verhalen en beelden vanuit de maatschappij terug te zien en te horen zijn. Binnen een pilotproject zijn we bezig met een lessenreeks over deze thematiek.
Het museumbezoek is los te boeken en is gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstelling De Botanische Revolutie. Over de noodzaak van kunst en tuinieren. Boek een museumbezoek via rondleidingen@centraalmuseum.nl

Bekijk hieronder de video van groep 8 van ODBS Puntenburg die de pilot lessenreeks op school heeft gedaan. Heb je interesse in het gehele lespakket? Neem dan contact op met educatie@museabekennenkleur.nl

Online onderwijsprogramma

Als alternatief op een fysiek museumbezoek is er een online onderwijsprogramma ontwikkeld voor De kunst van het doorgeven! Een museumdocent is in het museum aanwezig en neemt via Zoom de leerlingen op interactieve wijze mee door de tijdelijke tentoonstelling en de vaste collectie.

Per groep geldt: maximaal 15 leerlingen, minimaal 2 begeleiders.
Let op: Bij een online museumbezoek geldt maximaal 30 leerlingen, minimaal 1 begeleider.

Een reguliere rondleiding kost € 65 per groep van 15 leerlingen.
Let op: Een online museumbezoek kost € 65 per groep van 30 leerlingen.

Rondleiding aanvragen

Vraag de rondleiding van uw keuze minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor dit formulier (of e-mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Reserveer groepsrondleiding

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel op woensdag tussen 10:00 en 13:00 uur naar 030-2362393.