De oudste stadscollectie van Nederland is zo breed en veelomvattend als de titel suggereert. Niet alleen is ruimhartig uit de rijke collectie van het museum geput die bestaat uit moderne en hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis oude kunst en toegepaste kunst. De thema’s beslaan ook diverse periodes in onze jaartelling en hebben een internationale reikwijdte of actueel perspectief.

Stad centraal

De stad, die zijn oorsprong heeft in het castellum dat omstreeks 47 na Christus werd gebouwd op de plek waar nu het Domplein is, staat centraal. Of het nu om makers en verzamelaars gaat die er vandaan komen, om gebruiksvoorwerpen zoals zwaarden en zilver, kunstwerken die hier wortelen, zoals een schilderij van Pyke Koch of Erich Wichman, of objecten die om lokaal-historische redenen waardevol zijn: in een dynamische collectiepresentatie vertellen zij het verhaal van Utrecht en de interactie van deze internationale stad met de wereld.

Verrassend en gedurfd

Het Centraal Museum plaatst de kunstwerken in een verrassende en soms ook gedurfde context. De opstelling is daarom ook niet in chronologische volgorde opgedeeld.
De iconen van Utrecht en van het Centraal Museum krijgen hiermee ruim baan en vaak een nieuwe betekenis of andere lading.

Te zien

De opstelling is in zestien thema’s onderverdeeld. De fraai vormgegeven ruimtelijke opstelling beslaat de begane grond en de eerste verdieping van de 1920-vleugel van het museum (verdeeld over expo 4, 5 en 6).

Er is werk te zien van onder anderen Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst, Jan van Scorel, Joachim Wtewael, Charley Toorop, Marlene Dumas, Pyke Koch en wisselende stukken uit de mode-collectie. Ook zijn er maquettes te zien van de Domtoren en het Rietveld Schroderhuis, en is het populaire poppenhuis te bewonderen.