Duik in de wereld van de dwarse stoel. Van 23 september 2023 tot en met 14 januari 2024 verzorgen we rondleidingen in de tentoonstelling Stoel neemt stelling.

In Stoel neemt stelling zijn 100 + stoelen te zien die ieder op hun eigen manier een verhaal vertellen. De stoel heeft enorm veel verschillende vormen en even zoveel betekenissen. Stoel neemt stelling laat zien dat het alomtegenwoordige zitobject zo veel meer is dan een simpel gebruiksvoorwerp.

In de rondleiding maken de leerlingen kennis met bekende en minder bekende stoelen uit de ontwerpwereld die gemaakt zijn van verschillende materialen met verschillende technieken en bovenal ook met verschillende achterliggende verhalen en concepten. De stoelen roepen vragen op en werpen een blik op sociaal-maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en kansengelijkheid.

Samen met een museumdocent lopen de leerlingen een route door de tentoonstelling en krijgen ze een aantal stellingen voorgelegd. Door actieve opdrachten en het met elkaar in gesprek gaan leren de leerlingen over hoe kunstenaars experimenteren met materialen en technieken. Ze leren zo betekenis geven aan concepten als kunst, duurzaamheid en engagement.

Het programma sluit aan op de vakken ckv en kunst algemeen. Daarnaast is er ook aansluiting bij burgerschapthema’s zoals vrijheid en gelijkheid, diversiteit, solidariteit en duurzaamheid.

Praktische informatie

Aanvullend lesmateriaal

Ter voorbereiding op het bezoek is het gewenst om bijgaande les met de leerlingen te doen. In dit document en bijbehorende PowerPoint vind je achtergrondinformatie over het bezoek en een aantal werkvormen om de leerlingen voor te bereiden op het bezoek.

Doelgroep

Het programma is geschikt voor alle leerjaren binnen het vmbo, havo en vwo.

Programmaduur

Het programma duurt in totaal 60 minuten, inclusief ontvangst en vertrek.

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders. 

Kosten

Een rondleiding kost € 80 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag de rondleiding naar keuze minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Rondleiding aanvragen

Let op: Bezoeken jullie het museum zonder een rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief