Omschrijving programma

Vanaf 11 februari tot en met 4 juni vindt deze rondleiding plaats in de tijdelijke tentoonstelling De Bentvueghels, een berucht kunstgenootschap in Rome. 

De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal over reislust, groepsvorming, liefde voor Rome en in het bijzonder het kunstenaarschap. Want wat je achtergrond ook is, waar je vandaan komt of hoe oud je bent: iedereen herkent het gevoel van het bij een groep willen horen, op ontdekking gaan en je laten inspireren. De onderwijsprogramma's die zijn ontwikkeld rondom De Bentvueghels linken aan deze thema's.

Voor havo en vwo sluit het programma aan op de vakken ckv en kunst algemeen. Hier oefenen de leerlingen met de begrippen vormgeving en voorstelling en beantwoorden ze vragen over verschillende beeldaspecten.

In het programma maken de leerlingen aan de hand van verschillende opdrachten een reis door het zeventiende-eeuwse Rome en stappen ze in de schoenen van de Bentvueghels. Niet alleen de kennismaking met dit kunstgenootschap staat centraal, maar ook de kennismaking met zichzelf. De leerlingen reflecteren actief op hun eigen associaties en bespreken de thema's van de tentoonstelling met een hedendaagse blik. Ze denken na en reflecteren op de groepen waar ze zelf bij horen en over het op ontdekking gaan. Samen met een museumdocent lopen de leerlingen een route door de tentoonstelling en krijgen ze de kans zelf een pad te kiezen dat ze volgen met hun eigen groepje.

Doelgroep: Het programma is gemaakt voor alle leerjaren binnen havo en vwo.

Duur programma: 60 minuten. 

Werkvormen: interactie, zelfstandige opdracht, gesprek, samenwerken, inleven, creëren.

Praktische informatie

Groepsgrootte

Per aangevraagde rondleiding kunnen er maximaal 30 leerlingen deelnemen. Deze worden opgesplitst in groepen van maximaal 15 leerlingen met minimaal 2 begeleiders. 

Kosten

Een rondleiding kost € 80 per groep van 15 leerlingen. Dit is inclusief entree van de leerlingen en de begeleider.

Rondleiding aanvragen

Vraag de rondleiding naar keuze minimaal 2 weken van tevoren aan. Gebruik daarvoor onderstaand formulier (of mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl):

Rondleiding aanvragen

Let op: Bezoeken jullie het museum zonder een rondleiding? Laat ons ook dan weten wanneer we jullie kunnen verwachten. Gebruik hiervoor het reserveringsformulier, optie [eigen rondleiding].

Vragen of specifieke wensen?

We denken graag met jullie mee. Mail naar rondleidingen@centraalmuseum.nl of bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur naar 030-2362317. 

Nieuwsbrief Educatie

Blijf op de hoogte van de onderwijsprogramma's van Stichting Centraal Museum.  

Aanmelden nieuwsbrief