Aanwinst Jan Taminiau

Aanwinst Jan Taminiau

Nieuwe aanwinst

Jan Taminiau schenkt een ensemble uit zijn beroemde collectie Check, Check Mate! (2009) aan het Centraal Museum. Deze collectie was eerder te zien in de tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections in 2018.


Modeontwerper Jan Taminiau (Goirle, 1975) is belangrijk voor het Nederlands mode-erfgoed. Veel mensen kennen hem als de ontwerper van de postzakjas en de inhuldigingsjapon van koningin Máxima.

In zijn zoektocht naar het vinden van de juiste esthetiek ontwikkelde hij een voorliefde voor borduren en arbeidsintensief handwerk.

Het Centraal Museum volgt Jan Taminiau al jaren en verzamelt zijn ontwerpen. Direct na de tentoonstelling kocht het museum twee van zijn ontwerpen aan, die samen met de schenking van Check, Check Mate! is een waardevolle aanvulling zijn op de toonaangevende modecollectie.

Deze bestaat uit zowel historische kostuums als hedendaagse mode uit binnen- en buitenland.Jan Taminiau: “Couture gaat niet over de werkelijkheid of draagbaarheid, het gaat om de vrijheid van denken.”

Check, Check Mate! is een van de bekendste couturecollecties uit zijn beginperiode. De collectie werd in een experimentele 360°-video geshowd, in plaats van op een catwalk.

Foto: Petrovsky & Ramone en Joost van Goorsel


Een vroege Taminiau

De nieuwe aanwinst bestaat uit een katoenen jasje met een omvangrijke plooikraag die hoog over het hoofd is gedrapeerd.

En een pantalon, rijk gedecoreerd met drukknopen.

Foto: Petrovsky & Ramone.

De collectie Check, Check Mate! speelt met tegenstellingen. Enerzijds zijn de krachtige sculpturale silhouetten geïnspireerd op de Nederlandse streekdracht. Anderzijds vormde een antieke, handgeweven rood-wit-blauwgeblokte doek uit China de basis voor deze collectie.

Hollandse glorie in een nieuw jasje

Foto: RVDA

Plooikraag

De omvangrijke kraag verwijst naar de Nederlandse streekdracht maar de vorm doet ook denken aan een krijgskostuum van een post-apocalyptische strijder.

Molensteenkraag

De Nederlandse mode uit de zeventiende eeuw kenmerkt zich onder andere door de molensteenkraag.

Het is duidelijk dat Jan Taminiau zich liet inspireren door dit verleden.

Joachim Wtewael, Portret van Christina van Halen, 1601

Foto: RVDA


Drukknopen

De kledingstukken zijn bezaaid met metalen drukknopen, waardoor het silhouet van de kraag subtiel van vorm kan veranderen.

Het patroon van de drukknopen is gebaseerd op ‘Staphorster stipwerk’: de traditionele streekdracht uit de omgeving van Staphorst in Overijssel.

Foto: RVDA.

Het schaakbord is de inspiratie voor de titel van de collectie Check, Check Mate! De ontwerpen verwijzen naar de verschillende schaakstukken, zoals een dame, pion of loper.


Jan Taminiau: “Meer en meer begin ik te begrijpen hoe mode werkt. Het is vergelijkbaar met het spelen van een spel, zoals schaken.” (2009)

Schaakmat

Couture wordt museumstuk

Bij het installeren van het ensemble op zaal komt een hoop kijken. Met een onzichtbare constructie wordt de zware plooikraag overeind gehouden.Reflections

Het ensemble was een van de blikvangers in de tentoonstelling over Jan Taminiau in 2018. Ongeveer honderd creaties toonden de rijkdom en diepgang van zijn oeuvre.

De tentoonstelling was een groot succes en trok bijna honderdduizend bezoekers.

Jan Taminiau maakte voor de tentoonstelling zélf de selectie uit zijn rijke oeuvre. Het museum is heel trots op de nauwe samenwerking met Jan Taminiau en bedankt hem voor deze bijzondere schenking die van grote waarde is voor de collectie.


Meer verhalen ontdek je online en in het museum