Voor Stoel neemt stelling zal co-curator en tentoonstellingsvormgever Joost van Bleiswijk afgedankte stoelen een nieuw leven geven. Om dit te realiseren, doen we een oproep aan alle Utrechters. Heeft u thuis een stoel staan die u eigenlijk langs de kant van de weg wilde zetten? We komen graag bij u langs om deze op te halen en enkele vragen te stellen over het meubel. Waarom doet u hem weg? Wat betekende de stoel voor u? Wat vindt u belangrijk aan een stoel? Wordt die vervangen? Meldt u zich aan via onderstaande formulier en wie weet ziet u uw stoel dan dit voorjaar terug in het museum!

In februari 2022 opent de tentoonstelling Stoel neemt stelling. Hierdoor was het team van het Centraal Museum de afgelopen tijd gefocust op stoelen. Tijdens de vele thuiswerk-wandelrondjes, viel het ons op hoeveel stoelen er langs de kant van de weg worden gezet. Bureaustoelen, fauteuils, eetkamerstoelen, tuinstoelen, klapstoelen, kinderstoelen... Toen dit eenmaal onze aandacht trok, begonnen we met het maken van foto’s van deze 'weesstoelen'. Honderden kiekjes deelden we met elkaar in een groepsapp. Sommige stoelen waren duidelijk uitgeleefd, anderen zagen er nog als nieuw uit. Dit zette ons aan het denken: zouden we deze stoelen een tweede leven kunnen geven, voor ze op de stort belanden? Met uw hulp gaan we dit idee verwezenlijken.

Hoe meld ik me aan?

Aanmelden kan tot en met 18 november via dit formulier. Vertel kort iets over uzelf en over de stoel. Het team van het Centraal Museum zal in het weekend van 20 november de gelukkige winnaars bekendmaken.

Welke voorwaarden zijn aan de deelname verbonden?

• Alleen inwoners van de stad Utrecht kunnen deelnemen;
  • Uw stoel moet ongestoffeerd zijn;
  • We willen graag de oud-eigenaren van de stoel kort interviewen. Deze interviews zijn als video terug te zien in de tentoonstelling Stoel neemt stelling;
  • De stoel kan donderdag 25 november of vrijdag 26 november bij u thuis worden opgehaald.