Het Centraal Museum Utrecht vraagt ieder half jaar onder de noemer ‘Ondertussen in Utrecht’ een groep bewoners uit de stad Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Deze keer vroeg het museum in samenwerking met Welkom in Utrecht en Plan Einstein bewoners uit de wijk Overvecht en zes bewoners van AZC Einstein. In koppels van twee zochten zij een kunstwerk voor elkaar uit in het Centraal Museum. De gesprekken om tot deze keuze te komen zijn opgenomen en bevatten bijzondere verhalen.

Op 15 februari werden de interviews voor het eerst gepresenteerd in aanwezigheid van Wethouder Kees Diepenveen, verantwoordelijk wethouder voor onder meer Cultuur, Welzijn, Zorg en Participatie en Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum. De resultaten zijn vanaf deze week te zien en horen in AZC Einsteindreef en in het Centraal Museum; In het Centraal Museum is tot eind 2018 elke zes weken een ander koppel te beluisteren bij de werken die ze hebben uitgekozen. In Plan Einstein zijn gedurende dezelfde periode replica’s van de uitgekozen werken te zien in een presentatie. Ook daarbij zijn geluidsfragmenten van de opnames te horen.

Voor dit project gaat onze speciale dank uit naar de deelnemers van het project, Welkom in Utrecht en plan Einstein.

Taalcafé iedere eerste donderdag van de maand

De opening is ook het startschot voor het Taalcafé in het Centraal Museum, waarvan 1 maart a.s. de eerste plaatsvindt. Elke eerste donderavond van de maand tot oktober zullen tien AZC-bewoners van Einstein samen met tien vrijwilligers hun Nederlands oefenen tijdens een rondleiding in het Centraal Museum. Aan de hand van wat zij zien wordt een gesprek gevoerd. Het project zorgt zo voor ontmoetingen, het leren van de Nederlandse taal en voor kunstbeleving.