Naar kunst kijken of erover horen: we hebben het zo hard nodig, al is het maar om even de dagelijkse realiteit te kunnen ontvluchten. Omdat het museum nu dicht is, komen we gewoon bij u thuis. Wij hebben een selectie gemaakt uit onze collectie die uitnodigt tot verbeelding. Laat u vanaf de bank of tijdens een ommetje lekker rondleiden. 

Naar buiten

Uw tuin, de weide of het park om de hoek is gelukkig wèl open en biedt alle ruimte voor creativiteit. Fotografen, schilders en kunstenaars laten zich er al langer door inspireren. Hoe? Dat is te zien in de tentoonstelling De Botanische Revolutie. In deze video nemen conservator Laurie Cluitmans en Safi Graauw, een van de sprekers van de audiotour in het museum, u alsnog mee door de Agnietenstraat. Wedden dat u straks als u buiten bent, heel anders naar onkruid of aarde kijkt?

Tuinieren tussen je oren

Lekker buiten een ommetje maken. Luister ondertussen naar verhalen over kunst en tuinieren in de vijfdelige podcast De Botanische Revolutie. In elke aflevering schuift een bijzondere gast aan bij conservator Laurie Cluitmans. Hij/zij/hen verrast ons met eigenaardige weetjes, zin en soms onzin over de groene wereld.

Ommetje in het poppenhuis

Koud gekregen van het winterse ommetje? Kom dan even binnen en dwaal rond in de kamers van het 17e -eeuwse poppenhuis. Ontdek de bijzondere details in deze 360-graden tour.

Feestje!

Wist u dat er in de tuin van het museum aan de Agnietenstraat mogelijk nonnen liggen begraven? Dit en meer komt u te weten als u deze documentaire ziet, gemaakt door RTV Utrecht. Aanleiding voor de film is het 100 jarige bestaan van het museum aan deze straat, dit jaar.

Opgesloten

Als stad hadden we eerder te maken met ongewenste indringers die ons gewone leven onveilig maakten. Als er een iemand is die daar vermakelijk over kan vertellen, is het wel conservator stadsgeschiedenis René de Kam. Graaf terug in de tijd tijdens deze online rondleiding door de vorig jaar gehouden tentoonstelling De Ommuurde Stad.

Modern Love gaat digitaal

IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] heeft een online versie gemaakt van de tentoonstelling Modern Love, die tot de lockdown deels in het Centraal Museum en deels bij IMPAKT te zien was. Ervaar de videowerken uit de tentoonstelling, de talks uit het IMPAKT Festival en een dating platform dat alles voor je uit handen neemt. Voor een kleine bijdrage van € 5 openen de virtuele deuren. 

Bekijk Modern Love

Een shot cultuur

Van modieuze kostuums, tot middeleeuwste kunst en designstoelen, de vaste collectie is zeer veelzijdig. Cultuurvlogger Jip van My Daily Shot of Culture laat u in haar vlog kennis maken met de hoogtepunten.

Welke kunst raakt u?

Kunst maakt vaak emoties los. Die kunnen enorm uiteenlopen. Waarom loopt de één een schilderij of object in rap tempo voorbij en raakt de ander juist verstild en intens geroerd? Waar wordt u blij, boos, bang of bedroefd van? We willen het graag weten! Struin hier door onze digitale collectie en mail ons welk werk u raakt, welke emotie getriggerd wordt en waarom. De mooiste, origineelste of meest ontroerende verhalen selecteren we en delen we online, zodat anderen door u geïnspireerd raken. 
Moeilijk? Laat u inspireren door de voorkeur van artistiek directeur Bart Rutten.

Meer kunst van het Centraal Museum horen, zien en ervaren?

Verder kijken kan hier.
Meer luisteren kan hier.
Verder bladeren door de collectie kan hier.