Naar kunst kijken of erover horen: we hebben het zo hard nodig, al is het maar om even de dagelijkse realiteit te  ontvluchten. Ook als het museum dicht is, komen we gewoon bij je thuis. Wij hebben een selectie gemaakt uit onze collectie die uitnodigt tot verbeelding. Laat je vanaf de bank of buiten op straat lekker rondleiden. 

Vanaf de bank

In gesprek met een kunstwerk dat je raakt. En jouw gedachten, mijmeringen en emoties verpakken in 'wilde woorden', zoals de verhalen van spoken word kunstenaars wel worden genoemd. De woordkunstenaars Lisa Weeda en Luan Buleshkaj van Mensen Zeggen Dingen haalden inspiratie uit surrealistische werken in de tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ (2020). 

Ommetje in het poppenhuis

Dwaal rond in de kamers van het 17e -eeuwse poppenhuis. Ontdek de bijzondere details in deze 360-graden tour.

Feestje!

Het Centraal Museum is gevestigd in een prachtig gebouw, met een prachtige tuin. Wist je dat er in de tuin van het museum aan de Agnietenstraat mogelijk nonnen liggen begraven? Dit en meer kom je te weten door deze documentaire te kijken, gemaakt door RTV Utrecht. Aanleiding voor de film is het 100 jarige bestaan van het museum aan deze straat in 2021.

Opgesloten

Meer weten over de geschiedenis van jouw stad? Als er een iemand is die daar vermakelijk over kan vertellen, is het wel conservator stadsgeschiedenis René de Kam. Graaf terug in de tijd tijdens deze online rondleiding door de in 2020 gehouden tentoonstelling De Ommuurde Stad.

Een shot cultuur

Van modieuze kostuums, tot middeleeuwste kunst en designstoelen, de vaste collectie is zeer veelzijdig. Cultuurvlogger Jip van My Daily Shot of Culture laat je in haar vlog kennis maken met de hoogtepunten uit ons museum.

Welke kunst raakt jou?

Kunst maakt vaak emoties los. Die kunnen enorm uiteenlopen. Waarom loopt de één een schilderij of object in rap tempo voorbij en raakt de ander juist verstild en intens geroerd? Waar word jij blij, boos, bang of bedroefd van? We willen het graag weten! Struin hier door onze digitale collectie en mail ons welk werk jou raakt, welke emotie getriggerd wordt en waarom. De mooiste, origineelste of meest ontroerende verhalen selecteren we en delen we online, zodat anderen door jou geïnspireerd raken. 
Moeilijk? Laat je inspireren door de voorkeur van artistiek directeur Bart Rutten.

Meer kunst van het Centraal Museum horen, zien en ervaren?

Verder kijken kan hier.
Meer luisteren kan hier.
Verder bladeren door de collectie kan hier.