Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit de stad Utrecht een bespiegeling op de collectie te geven. Een maatschappelijk thema of een actuele gebeurtenis in de stad kan daarvoor de aanleiding zijn. We nodigen groepen uit vanwege hun expertise of ervaring met het thema.

Het doel is tweeledig: enerzijds tentoonstellingen maken samen met bewoners uit de stad, anderzijds museumbezoekers kennis laten maken met steeds een andere bijzondere groep Utrechters, hun denkbeelden en inzichten. Resultaat is een andere blik op de museumcollectie. 

Voorbeelden van samenwerkingen zijn:

  • Leden van de Domkerk laten kunstwerken uit de collectie zien die voor hen de waarden van Sint Maarten, beschermheilige van de stad en de Domkerk, verbeelden.
  • Bewoners uit de Utrechtse wijk Overvecht en bewoners van AZC Einsteindreef - in dezelfde wijk - zoeken in koppels van twee kunstwerken voor elkaar uit in het museum. 
  • Vijf Utrechtse vakmensen, waaronder een glasblazer en een hoedenmaakster, kiezen vanuit het ambacht dat zij beoefenen een kunstwerk uit de collectie van het museum.

Kijk voor actuele presentaties van Ondertussen in Utrecht in de Agenda of zoek in het archief.