Samen met 21 andere musea en private archieven geeft het Centraal Museum sinds 2012 vorm aan een Europese modedatabase: Europeana Fashion. Naast kledingstukken zijn hier tekeningen, modefoto’s, catalogi, websites en blogs te vinden.

Mode wordt steeds meer op waarde geschat als een integraal onderdeel van onze cultuur. Een modebeeld weerspiegelt een samenleving op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak, terwijl modeontwerpen tegelijkertijd een onderdeel vormen van het kunstspectrum. Al vanaf het begin van de 20ste eeuw verzamelen Europese musea om deze redenen kledingstukken en accessoires, waardoor we tegenwoordig kunnen putten uit een rijke internationale collectie van aan mode gerelateerd erfgoed. Europeana Fashion brengt het groeiende aantal collecties online samen en maakt deze toegankelijk voor het internationale publiek.

Europeana Fashion en het Centraal Museum

In de mode- en kostuumcollectie nemen 18de-eeuwse zijden robes met bloemmotief een plaats in naast conceptuele mode van Iris van Herpen of Viktor & Rolf. Vanaf de beginjaren maken kostuums deel uit van de verzameling. Sinds 1921 bestond er een voortvarend verzamelbeleid. De kostuumconservator schreef brieven aan adellijke families met de vraag of er nog “oude kleren op zolder” lagen. Door deze inspanningen -en die van haar opvolgers- is vrijwel elk silhouet uit de kostuumgeschiedenis vanaf 1750 terug te vinden in de collectie. Sinds het einde van de jaren 1990 is het verzamelbeleid meer gericht op conceptuele en internationale mode, die bij voorkeur de grenzen van de eigen discipline opzoekt.

Inmiddels bestaat de mode- en kostuumcollectie van het Centraal Museum uit meer dan 10.000 objecten die via Europeana Fashion in een Europese context ontsloten worden. Het gaat niet alleen om modeontwerpen. Ook afbeeldingen van modetentoonstellingen, brochures en modecatalogi worden in Europeana Fashion opgenomen.

Ga naar collectie mode


5Dculture

Samen met verschillende gespecialiseerde partners uit de Europese Unie zijn we het 5Dculture project gestart om de modecollectie van het Centraal Museum verder te digitaliseren en breder toegankelijk te maken.  

Vanuit Europees samenwerkingsverband (waaronder Europeana Fashion) bundelen we onze krachten op het gebied van (mode)erfgoed met als doel om toepassingen en tools te delen. We onderzoeken hoe 3D-content van modecollecties kan worden (her)gebruikt om een meer aantrekkelijke en meeslepende museumervaring te creëren. Hiervoor ontwikkelen we met innovatieve technologieën twee scenario's: de implementatie van een 'virtuele paskamer' met behulp van AR-technologieën om een vernieuwde bezoekerservaring te creëren, en virtuele tentoonstellingsscenario's waarbij meerdere musea betrokken zijn via social VR.  

Het project is volop in ontwikkeling en de verwachte einddatum is 31 december 2024.  

Meer lezen? Bekijk ook de websites van European Fashion Heritage en onze partner Modemuzewaarmee we een parallel project ontwikkelen: Unlocking Fashion Heritage.