Herenvest

De decoratie van dit vest is zeker subtiel te noemen: het reliëf komt tot stand door een koord te rijgen door een smal tunneltje in de katoenen stof. Deze techniek wordt ook wel Zaans stikwerk genoemd, de officiële benaming is Point de Marseille. Mogelijk is de Nederlandse benaming ontstaan doordat de Zaanstreek in de zeventiende en achttiende eeuw een belangrijke doorvoerfunctie had voor de handel: zo raakte men hier bekend met buitenlandse producten en werd de Zaanstreek naamgever. Een vergelijkbaar exemplaar bevindt zich in de collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen. Dat vest is gedateerd 1744 en heeft een zelfde symmetrisch floraal motief. De techniek is vooral in die tijd ongekend populair. Dit soort witte vesten werd vooral in de zomer gedragen, omdat ze in verhouding licht van gewicht zijn en relatief eenvoudig te wassen. De achterkant van het vest is verstelbaar.

1/2

Herenvest

katoen, metaal, linnen; Zaans stikwerk

9582 a