Avondcape of sortie

Maison Dieulafait was een Parijs modehuis dat als één van de eerste modieuze confectiekleding maakte voor dames. Deze confectiemode bestond voornamelijk uit mantels en jassen. Maison Dieulafait werd in 1852 al door prestigieuze kranten aanbevolen als hét modehuis voor bont en confectiekleding en niet veel later in één adem genoemd met Maison Worth. Het huis bracht in 1858 al vernieuwing op het gebied van mantels. Zo citeerde het Nieuw Amsterdamsch handels- en effectenblad de heer Dieulafait: “Madame, ik heb een octrooi verkregen voor een mantelet die ik Several genoemd heb. Men kan het in weinig minuten in verschillende vormen veranderen, welke allen in de mode zijn; zoo als een ristori, casaque, talma-coz, burnous, chale [en] een betty met capuchon.” Avondcapes of sorties blijven het handelsmerk van Maison Dieulafait, zoals dit bijzondere exemplaar van witte moiré-zijde met een opstaande kraag, gedecoreerd met zilverkleurige kralen. In 1895 staat het modehuis nog in hoog aanzien en ontbreekt het in geen enkel lijstje met namen van de belangrijkste Parijse couturiers. De klant was er letterlijk koning(in); de Portugese koningin Maria Pia (1847-1911) kocht er bijvoorbeeld regelmatig.

1/6

Avondcape of sortie

ca. 1890 - 1895

zijde, gouddraad, glas, moire zijde, chiffon, metaal; geborduurd

dameskleding, mantel, cape

legaat 1939

Afmetingen

hoogte 60 cm

breedte 107 cm

diepte 3 cm

Opschriften / merken

• merk (etiket): MAISON // DIEULAFAIT in medaillon, met als randschrift: BOULEVART DE LA MADELEINE

Geassocieerd onderwerp

(herkomst) afkomstig uit de nalatenschap van baronesse van Zuylen van Nyevelt van Loon te Doorn

• De costuumverzameling in het Centraal Museum 1750-1930 : gids en catalogus, (Utrecht, 1947), cat. nr. 126 a, pp. 43-44, 59, afb. nr. 39

• Een eeuw Nederlandsche Mode, C.H. de Jonge, (Amsterdam, 1941), p. 169, afb. nr. 92

• Mode en kostuums, Hanneke Adriaans, Saskia Kuus, (Utrecht, 1996), p. 369, cat. nr. 171, met afb.

Tentoonstellingen

• SMUK, Modemuseum Hasselt, Hasselt, 2019 - 2020