zwarte jurk met rode kralen

Het Centraal Museum kreeg in 2017 enkele concertjurken die gedragen zijn door klassiek zangeres Mia Peltenburg. Een daarvan is deze zwarte zijden crêpe japon met een ruitpatroon van verschillende rode, op bloedkoraal lijkende kralen dat doorloopt in de mouwtjes. De verfijnde kwaliteit van de kledingstukken, de aansprekende roaring twenties en het feit dat er relatief veel informatie over de draagster bekend is, maakt deze schenking voor het museum bijzonder interessant. Mia Peltenburg (1897 -1975) had een internationale carrière als sopraan en trad zeker vijf keer op in Utrecht. Haar leermeester was de bekende organist en componist Hendrik Andriessen, die onder meer in 1937 werd aangesteld als directeur van het Utrechts Conservatorium en zijn Magna Res est Amor aan haar opdroeg. Mia Peltenburg zong onder grote dirigenten als Willem Mengelberg en trok met hem door Europa om concerten van Gustav Mahler en Franz Schubert te geven.

1/6

zwarte jurk met rode kralen

ca. jaren '20 1920

crepe georgette, kralen; geborduurd

dameskleding, jurk

schenking 2017 (van Mia van der Pas- Kouwenaar.)

Opmerkingen

Geschonken door Mia van der Pas- Kouwenaar. Oorspronkelijk gedragen door haar tante, eerste sopraan Mia Peltenburg.

Tentoonstellingen

• Uit de Mode, Centraal Museum, Utrecht, 2017