Jurk 'Paula'

De uit Denemarken afkomstige Claes Iversen verhuisde in 1998 naar Nederland en startte vier jaar later met zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2007 showde hij zijn eerste collectie terwijl hij dan nog de Master Fashion Design volgt aan de modeacademie in Arnhem. Het werk van Iversen wordt gekenmerkt door de vrouwelijk silhouetten waarbij de focus ligt op vakmanschap en het creëren van de perfecte pasvorm. In 2013 wordt Iversen door het Centraal Museum gevraagd een kledingstuk te maken voor de ‘Gast van het Jaar’ van het Nederlands Film Festival (NFF). Voor deze 33ste editie van het NFF creëerde Claes Iversen een enkellange jurk in twee tinten lichtgroene zijden crêpe georgette met over de gehele lengte glazen kraaltjes en aan weerszijden horizontale plissés. De subtiele jurk is bestemd voor regisseur en scenarioschrijver Paula van der Oest (1965) en komt voort uit de voorjaarscollectie van 2014 getiteld "Vertical Illumination". Iversen vond zijn inspiratie in de wisselvallige, regenachtige Nederlandse zomers en verbeeldde de druppels in slierten van pailletten die het licht weerkaatsen. Deze jurk is voor het eerst - en laatst - gedragen tijdens het openingsgala van het NFF en wordt sindsdien bewaard in het depot van het Centraal Museum.

1/2

Jurk 'Paula'

Claes Iversen (ontwerper) (Denemarken 1977)

crepe georgette, katoen, kralen

dameskleding, jurk

aankoop 2013

Afmetingen

hoogte cm

breedte cm

diepte cm

Opmerkingen

Gemaakt voor Paula van der Oest, Gast van het jaar, Nederlands Film Festival 2013.Gedragen tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. Het ontwerp ligt in lijn met Ivensens collectie voor voorjaar/zomer 2014. Alle creaties uit die collectie dragen een meisjesnaam, Iversen heeft ervoor gekozen om dit exemplaar te vernoemen naar Paule van der Oest.

• Uit de Mode : collectie van het Centraal Museum, Voorw. Bart Rutten, tekst Ninke Bloemberg, Anne-Karlijn van Kesteren, Rosalie Sloof … [et al.], (Utrecht, 2017), p. 30, afb. in kleur p. 31

Tentoonstellingen

• Uit de Mode, Centraal Museum, Utrecht, 2017