Zegelstempel Domkapittel

Officiële stukken moesten in de middeleeuwen gezegeld worden om rechtsgeldig te zijn. Dit zegelstempel van het Domkapittel met Sint-Maarten met Christus op zijn arm, was in gebruik bij het kapittel in de tijd dat de Domtoren werd gebouwd.

1/4

Zegelstempel Domkapittel

zilver

stempel, zegelstempel

schenking 1876

Afmetingen

diameter 8.2 cm

gewicht 310 gr

Opschriften / merken

• meesterteken op achterzijde bij handvat : Franse lelie (meesterteken (?))

• randschrift : SIGILLUM: CAPITULI: ECCLESIE: TRAIECTENSIS: (in gotische letters)

• opschrift : S. MARTIN - EPISCO // PUS

Geassocieerd onderwerp

Domkerk (Utrecht) (herkomst)

bisdom (Utrecht) (religie)

Geassocieerde periode

Bisschoppelijk Utrecht 695-1528

Motief

Maarten (heilige)

Opmerkingen

Zilveren zegelstempel met versierd handvatsel van het zegel van het kapittel van de Dom te Utrecht, met voorstelling van St. Maarten in bisschopskleding met het Christuskind op de linkerarm. Tot 1997 (publicatie van de collectiecatalogus Metalen) was de datering: 14de/15de eeuw.

• Ach Lieve Tijd. Dertien eeuwen Utrecht etc., M.W.J. de Bruijn, P.D. 't Hart, K. Hazelzet, D.C. van der Maarel. J.E.A.L. Struick en S. Verbeeck (red.), (Zwolle, 1984-1985), afb. p. 130

• Catalogus van het Historisch Museum der stad [1928, cat. nrs. 1-1403], W.C. Schuylenburg, (Utrecht, 1928), cat. nr. 1307

• Catalogus van het Museum van Oudheden [1878], door S. Muller Fz.. S. Muller Fz., (Utrecht, 1878), cat. nr. 1790

Tentoonstellingen