Italianiserend landschap

Door een valse signatuur heeft dit schilderij jarenlang op naam gestaan van de schilder Jan Both. Het is echter geschilderd door Willem de Heusch naar een origineel van Both in het Musée du Louvre in Parijs. Van De Heusch wordt aangenomen dat hij een leerling was van Both. De warme lichtval is typerend voor het werk van de groep landschapsschilders die de Italianisanten worden genoemd en waartoe beide schilders behoorden.

Italianiserend landschap

toegeschreven Willem de Heusch (Utrecht 1609 - 1692 voor Utrecht)

olieverf op paneel

schilderij

bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed 1994 (Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.)

Afmetingen

hoogte 47 cm

breedte 60.5 cm

hoogte (met lijst) 63 cm

breedte (incl. lijst) 76 cm

diepte 8 cm

Opschriften / merken

• signatuur r. van het m. (met verf): Both 16[..] (signatuur is vals)

Motief

landschap, Italianiserend landschap

Opmerkingen

Kopie naar Jan Both, 'Landschap met reizigers'. Doek, 156.5 x 212 cm. Parijs, Musée du Louvre, inv. nr. 1065. Er zijn meerdere versies van het origineel bekend, onder meer bij Kunsthandel Van Diemen & Co., Den Haag, doek, 81 x 109.5 cm (jaar onbekend). Zie de documentatie op het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag en Burke 1976, cat. nr. 87, pp. 233-234. Zie ook de opmerkingen bij inv. nr. 10056.

• Old master paintings : an illustrated summary catalogue, Rijksdienst Beeldende Kunst, (Zwolle, 1992), cat. nr. 291 met afb.

• Schilderkunst tot 1850. De verzamelingen van het Centraal Museum Utrecht [cat. nrs. 1-290], Liesbeth M. Helmus, (Utrecht, 1999), p. 945, cat. nr. 274, met afb.

Tentoonstellingen

• De 9 van Touche, Centraal Museum, Utrecht, 1996