Orpheus en de dieren

Orpheus en de dieren

<span style="font-size:small;"><span style="font-size:small;">De Utrechtse schilder Roelant Saverij schilderde dit weelderige en paradijselijke landschap waar allerlei dieren zich verzamelen rondom de muzikant Orpheus. De mythe van Orpheus werd beschreven door de Romeinse dichter Ovidius in zijn boek </span><span style="font-size:small;font-style:italic;">Metamorfosen</span><span style="font-size:small;">. Wanneer Orpheus zong en op zijn lier speelde bracht hij iedereen, alle dieren in de natuur, de bomen en zelfs de stenen in beweging. Ovidius vertelt hoe de bomen uit het bos dichterbij komen om Orpheus te horen en hem met hun schaduw te beschermen tegen de zon. Saverij toont een idyllisch landschap waar de dieren, die elkaar normaliter naar het leven staan, hier onder invloed van Orpheus&rsquo; muziek, harmonieus samenleven.&nbsp;In dit schilderij musiceert Orpheus in de achtergrond, terwijl op de voorgrond diverse dieren luisteren &ndash; van paarden en </span><span style="font-family:Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:small;">konijnen</span><span style="font-size:small;"> tot een exotische leeuw, papagaai en twee kamelen. Dit verhaal gaf Roelant Saverij de gelegenheid om zijn kunsten als landschap- en dierschilder optimaal te etaleren. Hij haalde inspiratie uit zijn tijd als hofschilder aan het Praagse hof van Rudolf II en Matthias. Daar had Saverij de kans om de keizerlijke dierenverzameling te bestuderen.</span></span><p><span style="font-size:small;">&nbsp;</span></p><div><span>&nbsp;</span></div><div class="page" title="Page 6"><div class="section"><div class="layoutArea"><div class="column"></div></div></div></div>

1/2

De Utrechtse schilder Roelant Saverij schilderde dit weelderige en paradijselijke landschap waar allerlei dieren zich verzamelen rondom de muzikant Orpheus. De mythe van Orpheus werd beschreven door de Romeinse dichter Ovidius in zijn boek Metamorfosen. Wanneer Orpheus zong en op zijn lier speelde bracht hij iedereen, alle dieren in de natuur, de bomen en zelfs de stenen in beweging. Ovidius vertelt hoe de bomen uit het bos dichterbij komen om Orpheus te horen en hem met hun schaduw te beschermen tegen de zon. Saverij toont een idyllisch landschap waar de dieren, die elkaar normaliter naar het leven staan, hier onder invloed van Orpheus’ muziek, harmonieus samenleven. In dit schilderij musiceert Orpheus in de achtergrond, terwijl op de voorgrond diverse dieren luisteren – van paarden en konijnen tot een exotische leeuw, papagaai en twee kamelen. Dit verhaal gaf Roelant Saverij de gelegenheid om zijn kunsten als landschap- en dierschilder optimaal te etaleren. Hij haalde inspiratie uit zijn tijd als hofschilder aan het Praagse hof van Rudolf II en Matthias. Daar had Saverij de kans om de keizerlijke dierenverzameling te bestuderen.

 

 

Dit object is nu niet in het museum te zien

Titel

Orpheus en de dieren

Vervaardiger

en werkplaats Roelant Saverij (Kortrijk 1578 - 1639 voor Utrecht)

Datering

ca. 1630

Materiaal / Techniek

olieverf op paneel

Inventarisnummer

2309

Objectnaam

schilderij

Verwerving

aankoop 1918

Afmetingen

hoogte 92 cm

breedte 185 cm

hoogte (met lijst) 110.4 cm

breedte (met lijst) 203 cm

Opschriften / merken

  • signatuur recto l.o. (op steen) : . ROELANDT // SAVERY . FE

Geassocieerd onderwerp

St. Jobsgasthuis (Utrecht) (herkomst)

sociale zorg (gasthuizen) (Utrecht) (sociaal-economisch)

Geassocieerde periode

Habsburgse tijd en Republiek 1528-1795

Motief

historie, mythologie, Orpheus en de dieren, landschap

Opmerkingen

Dat het schilderij afkomstig zou zijn uit het St. Jobsgasthuis te Utrecht is gebaseerd op een mededeling van Christiaan Kramm. Zie Utrecht 1885, cat.nr. 73, p. 87.

Documentatie

  • 125 jaar Centraal Museum Utrecht, [inl. en tekst Maria Elisabeth Houtzager], (Utrecht, 1964), p. 15/"Sinds 5-2-1873 in het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen te bewonderen."

  • Catalogus der schilderijen in het Museum Kunstliefde, A.D. de Vries en A. Bredius ; m.m.v. S. Muller, (Utrecht, 1885)

  • Catalogus der schilderijen in het Museum Kunstliefde, A.D. de Vries en A. Bredius ; m.m.v. S. Muller, (Utrecht, 1885), cat. nr. 73

Tentoonstellingen

  • Double Act : Meesterwerken in verf en video, Centraal Museum, Utrecht, 2022 - 2023

  • De botanische revolutie, Centraal Museum, Utrecht, 2021 - 2022

  • De wereld van Utrecht. Topstukken uit vijf collecties, Centraal Museum, Utrecht, 2016 - 2022

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.4F1716E9-6A03-4247-8320-8F95DE91F14D

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!