De zelfopoffering van burgemeester Van der Werff

Dit schilderij beeldt een apocriefe gebeurtenis uit die plaats zou hebben gevonden tijdens het Beleg van Leiden in 1574. De als gematigd bekend staande burgemeester Pieter Adriaansz van der Werff (1529-1604) zou zijn eigen lichaam aan de uitgehongerde en wanhopige burgerij hebben aangeboden, om het volk ervan te overtuigen zich niet over te geven, maar vol te houden. Wappers situeert de gebeurtenis voor het stadhuis aan de Breestraat, dat daar echter pas twee decennia na het ontzet van Leiden werd gebouwd.

1/3

De zelfopoffering van burgemeester Van der Werff

Gustaaf Wappers (Antwerpen 1803 - 1874 Parijs)

olieverf op doek

schilderij

schenking 1871

Afmetingen

hoogte 337.6 cm

breedte 407 cm

hoogte (met lijst) 353 cm

breedte (met lijst) 421 cm

diepte 22 cm

Opschriften / merken

• signatuur en datering recto r.o. : Gustaaf Wappers // 1829

Geassocieerd onderwerp

(Nederland algemeen)

Geassocieerde periode

Habsburgse tijd en Republiek 1528-1795

Motief

historie, geschiedenis, 16de eeuw, Leiden

Opmerkingen

Dit schilderij beeldt een apocriefe gebeurtenis uit die plaats zou hebben gevonden tijdens het Beleg van Leiden in 1574. De als gematigd bekend staande burgemeester Pieter Adriaansz. van der Werff (1529-1604) zou zijn eigen lichaam aan de uitgehongerde en wanhopige burgerij hebben aangeboden, om het volk ervan te overtuigen zich niet over te geven, maar vol te houden. Wappers situeert de gebeurtenis voor het stadhuis aan de Breestraat, dat daar echter pas twee decennia na het ontzet van Leiden werd gebouwd.

• 125 jaar Centraal Museum Utrecht, [inl. en tekst Maria Elisabeth Houtzager], (Utrecht, 1964), p. 22

• Catalogus der schilderijen in het Museum Kunstliefde, A.D. de Vries en A. Bredius ; m.m.v. S. Muller, (Utrecht, 1885), cat. nr. 151

Tentoonstellingen

• L'Invention du passé. Histoires de coeur et d´épée en Europe, 1820-1850, Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, 2014