Mercurius, Argus en Io

Het verhaal van Io, die door Jupiter wordt geschaakt en in een witte koe wordt veranderd, staat beschreven in de Metamorphosen (1-8 na Christus) van de Romeinse dichter Ovidius. Juno, de echtgenote van Jupiter, laat de koe bewaken door de honderdogige Argus. Deze wordt in opdracht van Jupiter onthoofd door Mercurius die vervolgens zijn ogen in de pauwenstaart plaatst. Het schilderij is het vroegste in de Noordelijke Nederlanden waarop de fabel is uitgebeeld. Hoog in de lucht is Mercurius te zien die aan komt vliegen. Op de heuvel links van het midden toont hij het afgehakte hoofd van Argus.

1/2

Nu in het museum in Collectie Centraal

Mercurius, Argus en Io

Abraham Bloemaert (Gorinchem 1566 - 1651 Utrecht)

olieverf op doek

schilderij

aankoop 1981

Afmetingen

hoogte 63.5 cm

breedte 81.3 cm

hoogte (met lijst) 80 cm

breedte (met lijst) 98.9 cm

Opschriften / merken

• geen :

Motief

historie, mythologie, Ovidius, Metamorfosen

Opmerkingen

Mercurius komt overeen met een fluitspelende figuur op een aan Hendrick Goltzius toegeschreven tekening. Zie veiling Christie's, Amsterdam 15-11-1983, cat. nr. 27, p. 11, afb. 10.

• "Het Gedroomde Land" : peintures pastorales de l'âge d'or hollandais, [préf. Sjarel Ex, Paul Reiles] ; [essai Jos de Meyere], (Luxemburg, 1993), cat. nr. 9

• A Selection of Important Paintings by Old and Modern Masters from our 1981 Collection, cat. Robert Noortman Gallery, Londen, 1981, cat. nr. 4 met afb.

• Abraham Bloemaert and his sons, Marcel G. Roethlisberger, Marten Jan Bok, (Doornspijk, 1993), dl. I, cat. nr. 22; dl. II, afb. 51

Tentoonstellingen

• Collectie Centraal, Centraal Museum, Utrecht, 2023

• De wereld van Utrecht. Topstukken uit vijf collecties, Centraal Museum, Utrecht, 2016 - 2022