Tweedelige Japon bestaande uit lijfje en rok

Tweedelige Japon bestaande uit lijfje en rok

Met deze robe kon nog eens een entree gemaakt worden. Een uitbundige combinatie van ripszijde, fluweel, zwart passement en kant in een warme, robijnrode kleur: stijlvolle japonnen uit het midden van de jaren 1890 zijn vaak van het grote gebaar. Deze japon is feestelijk genoeg voor een theaterbezoek, maar mogelijk ook geschikt voor een bal costumé, waar sommige societydames juist zo modieus mogelijk ‘verkleed’ wilden verschijnen. Extra blikvanger is de boa-achtige decoratie op het lijfje, die ingenieus is vervaardigd uit de uitgerafelde ripszijde van beide voorpanden. Het borststuk sluit onberispelijk met behulp van toegevoegde stukjes stijf paardenhaar. De vierkante halsuitsnijding, de twee rozetten op het lijfje en de fluwelen rokbaan middenvoor vormen een knipoog naar de kostuumgeschiedenis. De oorspronkelijke eigenaresse, een barones of bankiersvrouw uit de familie van schenkster Ernestine Henriëtte van Boetzelaer-Royaards, liet de japon vermaken. De meters zijde van de rok zijn middenachter opgenomen in sierlijke plooien. Lege ‘tunnels’ in de rokvoering waarin halve hoepels geschoven konden worden, verraden een voorafgaand modesilhouet: dat van de <EM>Queue de Paris of tournure</EM>, die na 1885 zijn meest omvangrijke vorm zou bereiken.

1/4

Met deze robe kon nog eens een entree gemaakt worden. Een uitbundige combinatie van ripszijde, fluweel, zwart passement en kant in een warme, robijnrode kleur: stijlvolle japonnen uit het midden van de jaren 1890 zijn vaak van het grote gebaar. Deze japon is feestelijk genoeg voor een theaterbezoek, maar mogelijk ook geschikt voor een bal costumé, waar sommige societydames juist zo modieus mogelijk ‘verkleed’ wilden verschijnen. Extra blikvanger is de boa-achtige decoratie op het lijfje, die ingenieus is vervaardigd uit de uitgerafelde ripszijde van beide voorpanden. Het borststuk sluit onberispelijk met behulp van toegevoegde stukjes stijf paardenhaar. De vierkante halsuitsnijding, de twee rozetten op het lijfje en de fluwelen rokbaan middenvoor vormen een knipoog naar de kostuumgeschiedenis. De oorspronkelijke eigenaresse, een barones of bankiersvrouw uit de familie van schenkster Ernestine Henriëtte van Boetzelaer-Royaards, liet de japon vermaken. De meters zijde van de rok zijn middenachter opgenomen in sierlijke plooien. Lege ‘tunnels’ in de rokvoering waarin halve hoepels geschoven konden worden, verraden een voorafgaand modesilhouet: dat van de Queue de Paris of tournure, die na 1885 zijn meest omvangrijke vorm zou bereiken.

Dit object is nu niet in het museum te zien

Titel

Tweedelige Japon bestaande uit lijfje en rok

Datering

1896

Materiaal / Techniek

zijde; fluweel; passement; kant

Inventarisnummer

10592/001-002

Objectnaam

dameskleding, japon, jurk

Verwerving

schenking 1950

Afmetingen

lengte lijfje 47 cm

lengte mouw met kant 30 cm

lengte rok met sleep 140.5 cm

zoomwijdte 450 cm

hoogte cm

breedte cm

diepte cm

Documentatie

  • Uit de Mode : collectie van het Centraal Museum, Voorw. Bart Rutten, tekst Ninke Bloemberg, Anne-Karlijn van Kesteren, Rosalie Sloof … [et al.], (Utrecht, 2017), p. 84, afb. in kleur p. 85

Tentoonstellingen

  • Uit de Mode, Centraal Museum, Utrecht, 2017

  • Wat schafte de pot een eeuw geleden bij boer en burgemeester?, Veluws Museum Nairac, Barneveld, 2003 - 2004

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL:

https://hdl.handle.net/21.12130/collect.CD614937-6A3C-42F6-B327-6EB81413CD47

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!