Is gezond stedelijk leven voor iedere Utrechter toegankelijk? Wat is er voor nodig om tot een meer duurzame stad te komen, waarin de circulaire economie de ruimte krijgt? Hoe ziet de ideale ‘gezonde stad’ er eigenlijk uit? Welke lessen kunnen we leren van de Utrechters van nu, maar ook van de Utrechters die ons voor zijn gegaan?

In samenwerking met het TivoliVredenburg presenteren we een programma rondom de tentoonstelling De gezonde stad. Kunst van het overleven door de eeuwen heen. ‘Healthy Urban Living’ is een belangrijk thema van Utrecht vandaag de dag, maar de vraag hoe de ideale gezonde stad eruit moet zien is al eeuwenoud. Dit jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg, en al die tijd hebben de Utrechters gewerkt om zichzelf en hun stad zo gezond mogelijk te houden. Zo was het schoonhouden van de stad en ook het hergebruiken van bouwmaterialen en afval al in de Middeleeuwen aan de orde van de dag. Ook schommelt de gezondheid van de stedelingen door de tijd heen, en is er niet sprake van een opgaande lijn. Is er een verband tussen afnemende gezondheid en toenemende sociale ongelijkheid? Samen met historici en verschillende Utrechtse organisaties verkennen we de vraag wat we moeten doen om tot een gezonde stad voor iedereen te komen. Kunnen we daarbij ideeën uit het verleden recyclen voor het heden en wat kunnen of moeten we daar nog aan toevoegen?

Dit doen we met niemand minder dan conservator René de Kam, historicus Janna Coomans, oud-hoogleraar volksgezondheid Johan Mackenbach, Bianca Ernst (Hof van Cartesius), Elisa van Dam (De Clique), Caroline Sarolea (Al-Amal), Annelies de Jong (Solgu) en Jacko de With van Meetellen Utrecht. De presentatie is in handen van Ebru Aydin.

Voor tickets klik hier.

Dit programma is een samenwerking tussen Centraal Museum Utrecht en TivoliVredenburg. 

Praktische Informatie 

Data 13 juni
Tijd  Van 20:00-21:30 (zaal open 19:30)
Locatie Zaal Cloud Nine TivoliVredenburg
Prijs regulier € 12,50, U-pas € 10, Student € 7,50
Bijzonderheden

Voor tickets klik hier

                                       

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!