Blokkenschema-online.JPG

Onderdelen met * zijn gratis toegankelijk

Op zondag 23 juni wordt de Rietvelddag georganiseerd; een themadag met een reeks bijzondere activiteiten op verschillende locaties in Utrecht. Zo zijn er bijzondere tours in het het Rietveld Schröderhuis, is er een buurtwandeling onder leiding van Jessica van Geel en zijn de modelwoningen aan de Erasmuslaan en de Robijnhof te bezoeken. Voor het programma in en rond het Rietveld Schröderhuis, klik hier. In het Centraal Museum is tijdens de Rietvelddag een gratis lezingenprogramma,de toneelvoorstelling Bep, dochter van Rietveld en een aantal presentaties over Rietveld.

Toneelvoorstelling Bep, dochter van Rietveld

Bep, dochter van Rietveld is een levendige, fysieke, gemonteerde voorstelling, waarin we het leven van de familie Rietveld zien door de ogen van oudste dochter van vader Gerrit, Elisabeth Eskes-Rietveld (Bep, 1913 - 1999). Actrice Audrey Bolder geeft een stem aan een bonte stoet personages die het leven van het gezin kleurden. Op vernuftige en ontwapenende wijze ontrafelt ze zo de familiegeheimen van misschien wel ’s lands bekendste architect. Het gezin Rietveld kende vele moeilijke jaren. Naast de armoede begon het gebrek aan toewijding van vader Gerrit een rol te spelen toen hij een affaire kreeg met zijn opdrachtgever Truus Schröder voor wie hij het Rietveld Schröderhuis ontwierp. Bep, zelf ook een begenadigd schilderes die het ambacht leerde van Charley Toorop, liet veel werk na dat zij onder anderen in de Jappenkampen in Nederlands-Indië schilderde. Zij koos ervoor om hier geen aandacht voor te vragen en dit vanuit de luwte te doen, gaf haar werken veelal weg en documenteerde niets. De kinderen van Bep zijn een zoektocht naar haar doeken gestart om de nalatenschap van hun moeder te bundelen en zo de aandacht te geven die zij verdienen.

De muziek van componist en arrangeur Willem Friede (o.a. New Cool Collective) stuwt de voorstelling voort en voorziet van tegenkleur. De rode draad in Bep, dochter van Rietveld is de tegenstelling tussen vader en dochter, waarin grenzeloze ambitie staat tegenover onbaatzuchtige toewijding. De vraag ‘Welke offers zijn legitiem om je doel te bereiken en kunstenaar te zijn?’ neemt een centrale rol in.

Praktische informatie
Zaal open

15.30 uur

Voorstelling 16.00-17.30 uur
Locatie Tuinzaal, Centraal Museum
Prijs  € 20,00
Tickets Klik hier voor kaarten

Ansichtkaarten

Heet u Gerrit of Truus? Op vertoon van uw identiteitsbewijs krijgt u op de Rietvelddag aan de kassa van het Centraal Museum een ansichtkaart.

Gratis lezingenprogramma

In het auditorium van het Centraal Museum vinden twee lezingen plaats. De eerste zal gaan over de onlangs verschenen publicatie “Colour, Form and Space. Rietveld Schröderhouse Challenging the Future”. Iris Burgers interviewt Marie-Therese van Thoor en Natalie Dubois over de publicatie. De tweede lezing zal worden gegeven door Titus Darley, directeur bij Rietveld Originals, Spectrum en Gelderland. Hij vertelt over vier ontwerpen van Rietveld die onlangs voor het eerst in productie zijn genomen. De lezinngen vinden om resp. 12.00 uur en 14.00 uur plaats. Reserveren is niet nodig. 

Presentaties in het museum

Het Centraal Museum Utrecht heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Op verschillende plekken in het museum zijn de ontwerpen van Rietveld te bewonderen.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!