Op zaterdag 16 december vieren we de opening van Collectie Centraal: onze vernieuwde vaste collectiepresentatie. Na twee jaar zijn vertrouwde kunstwerken als de Rood-blauwe stoel van Rietveld, de schilderijen van de Utrechtse caravaggisten en onze befaamde modestukken weer te zien. Maar: we laten ze op een andere manier zien dan voorheen. De collectie is thematisch ingedeeld in een mix van verleden, heden en toekomst. Met thema’s als ‘Denk aan mij’ en ‘Smaken verschillen’ krijg je in iedere zaal een nieuw inzicht of een gevoel van herkenning. 

Op 16 december vieren we de hele dag en avond feest in het museum. Het belangrijkste is natuurlijk de nieuwe vaste collectie ontdekken, maar er zijn ook diverse activiteiten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Zo kunnen kinderen schilderen met licht, hun eigen ansichtkaarten maken of dansen in de silent disco tent, zelf kun je meedoen aan de beregezellige Utrechtse bingo met Carola Kraai of een dansje wagen tijdens de silent disco of de stoelendans. Ook kun je lezingen volgen over de nieuwe collectiepresentatie door artistiek directeur Bart Rutten, zijn er interessante gesprekken tussen conservatoren van het museum en de kunstenaars maar kun je ook je algemene kennis testen tijdens een spannende pubquiz in het museumcafé of je creativiteit tot uiting laten komen bij een van de inspirerende workshops zoals de beatbox workshop, de workshop ‘maak je eigen stoel’ of de workshop improvisatietheater. In de tuin is er een gezellig foodcourt waar je kunt genieten van een hapje en drankje en verkoopt de museumwinkel te gekke producten voor jezelf óf om cadeau te doen met de feestdagen in aantocht.

Klik op onderstaande afbeelding om het blokkenschema in het groot te bekijken.

HouseTMM_Centraal Museum_Openingscampagne_Timetable_def.jpg

MELD JE AAN

Centraal Museum pubquiz

Weet jij alles van mode of muziek of zit jij bomvol fun facts? Test je kennis tijdens de Centraal Museum pubquiz! Om 17.00 uur kun je meedoen aan de pubquiz van Bas Louissen en Chris Bergström, bekend van Man man man, de podcast. Schrijf je nu in met je vrienden of familieleden. Je team kan uit maximaal 5 leden bestaan.

Schrijf je hier in

Utrechtse bingo met Carola Kraai

De hoofdprijs of de poedelprijs, maar gezelligheid is gegarandeerd. Zangeres, presentatrice en allround entertainer Carola Kraai verzorgt deze oer-Hollandse bingo. Om 15:00 uur gaan we start, zien we je daar?

Lezingen & rondleidingen

Of je nu nieuwsgierig bent naar kunst, geschiedenis, innovatie, ons programma heeft voor elk wat wils. Bezoek de verschillende lezingen, waarbij onze conservatoren in gesprek kunstenaars en experts en doe mee aan één van de rondleidingen.

Workshops

Improv comedy performance

Of je nu achterover leunt of enthousiast meeschreeuwt, je stapt hoe dan ook in een achtbaan van hilarische humor en on-the-spot storytelling. Vaak absurd, soms diepgaand en altijd 100% geïmproviseerd op basis van jouw suggesties. Dus riemen vast, omarm het onverwachte en laten we een gewone avond omtoveren tot een spektakel vol collectieve creativiteit!

Beatbox workshop

Doe mee en ontdek op een laagdrempelige en speelse manier de wereld van human beatboxen en rap. De muzikale Ramiro Gomes Monteiro neemt je mee in een leuke oefening waarin je in 30 minuten leert hoe je muziek maakt zonder instrumenten. Je groepje eindigt met een heuse mini-performance! Wie weet scoren jullie de museumhit van het jaar! Dus meld je aan en wees snel, want er is een beperkt plek!

Stoelendans

Natuurlijk mag deze feestelijke klassieker niet ontbreken. Speciaal voor jullie hebben we een paar bijzondere aanpassingen gemaakt! Welke? Dat verklappen we niet. Eén ding is zeker, dit wil je niet missen. Zie je in de kring!

Make your own chair

Deze workshop komt op 16 december terug na het grote succes van de vorige editie van Centraal Laat. Tijdens deze sessie kun je jouw unieke stoel knutselen, er een statement en persoonlijkheid aan geven door gebruik te maken van restmateriaal, verf, decoraties en nog veel meer. Doe je mee?

Muziek

Het is feest, en dat betekent dat er gedanst mag worden! Van soul, jazz en R&B tot aan opzwepende electropo: met Onkruid, Hanna Boudewijnse, Flinter & de nachtegaal en Charley Marie zit je niet stil. De DJ's van Stranded FM nemen Pagodetent 2 over. Chananja, Android Dreams en Rosco vullen de hele avond met experimentele en dansbare beats.

Lucrative Dumpster Dives

Angelina Kumar, een alleskunner afkomstig uit India, is een kunstenaar, sociaal ondernemer en onderwijzer. Zij is de co-curator van het avondprogramma op 16 december. Haar artistieke inspanningen zijn diep geworteld in het verbinden met de natuur, waarbij ze thema's als duurzaamheid onderzoekt. Als oprichter van Stichting LDD - Lucrative Dumpster Dives, zet Angelina zich actief in voor het bevorderen van circulariteit binnen de kunst- en cultuursector. Hiermee levert ze een betekenisvolle bijdrage aan de samenkomst van creativiteit en milieubewustzijn.

Material journey

Altijd al afgevraagd welke fascinerende reis elk object afgaat voordat het bij jou aankomt? Dit is je kans om de behind the scenes verhalen van elk object dat je kiest te ontdekken, in de workshop Material journey. Kom ook en stap aan boord van deze eye-opening ervaring, waarbij je je verdiept in de verborgen verhalen die je op een hele nieuwe manier naar normale voorwerpen laat kijken. 

Envisioning workshop

Wanneer was de laatste keer dat je een momentje hebt stilgestaan om een wereld voor te stellen met inclusieve en duurzame praktijken? Tijdens onze begeleidende visualisatie workshop is het hét moment om de potentie van verandering door groot te dromen en het delen van visies, te benutten. Gebruik deze kans om bij te dragen aan het creëren van een toekomst die onze planeet en de toekomst voor volgende generaties ondersteunt!

Collectie Centraal is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, de VriendenLoterij, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Mondriaan Fonds, de Van Baaren Stichting, Fonds 21 en Stichting ZadelhoffCultuurfonds. We danken ook graag Lies Willers en Studio Caspar Conijn, Joost de Beij, Fiction Factory en alle betrokkenen die deze renovatie en de nieuwe presentatie mogelijk hebben gemaakt.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!