Het Muzeum Narodowe w Warszawie, het Nationaal Museum in Warschau, is het grootste museum van Polen. Het werd opgericht in 1862 als het Museum voor Schone Kunsten. De collectie bevat ongeveer 830 duizend stukken: werken van kunstenaars uit Polen en daarbuiten, kunst van de oudheid tot nu, schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen en gravures, foto's, munten, objecten van kunstnijverheid en designvoorwerpen, enzovoorts.

In 1989 maakte 69 meesterwerken uit de Europese barok een rondreis lang musea in Braunschweig, Keulen en München. Ook het Centraal Museum stelde de werken tentoon, van 18 maart tot en met 7 mei 1989. Aanleiding tot de tentoonstelling was de restauratie van het Muzeum Narodowe. Het gebouw, dat kort voor de Tweede Wereldoorlog werd geopend, verkeerde in zo'n abominabele toestand dat volledige renovatie noodzakelijk was. Conservator Jos de Meyere van het Utrechtse museum hoorde in Braunschweig voor het eerst van de plannen om een gedeelte van de Poolse verzameling te laten reizen. Hij tekende in met als gevolg dat Nederland bijvoorbeeld voor het eerst Saenredams paneel 'Interieur met de Sint Bavo in Haarlem' kan bewonderen.

Werken van schilders als Hendrick ter Brugghen, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter Saenredam, Cornelis Saftleven en anderen uit de hoogtij van de barok hebben we in ons land natuurlijk ook wel, maar als hun werk normaal in Oost-Europa hangt en bijna nooit in de omgeving van hun ontstaan is te zien, zou je een flinke toeloop mogen verwachten. Maar in de paasvakantie 1989 dromden de museumgangers wèl samen bij de kassa's voor Jan Toorop in Den Haag en Kazimir Maléwitsj in Amsterdam, maar niet voor kunst uit onze 17e-eeuwse Republiek.

Meer dan de helft van de getoonde stukken was van Hollandse oorsprong. Daarnaast kwamen ook Italiaanse kunstenaars van de 17e, maar ook van de 18e eeuw aan bod. Ook was te zien hoezeer Caravaggio de Europese schilderkunst heeft beïnvloed.

bronnen:
Jaarverslag 1989 Centraal Museum
Reformatorisch Dagblad 7 april 1989
Telegraaf 24 maart 1989

Documentation

  • Europäische Malerei des Barock aus dem Nationalmuseum in Warschau, Gesamtred. Rüdiger Klessmann, Herzog Anton Ulrich-Museum (Braunschweig, 1988), 238 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CDF178D5-9347-4012-9683-F5EBDBCAF792

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!