Onder de titel ‘Vrouwen die muren afbreken’ zullen in de tentoonstelling De ommuurde stad op de eerste entresol tien portretten plus bijbehorende verhalen te zien zijn van Utrechtse vrouwen die nu (figuurlijk) muren afbreken.
Dit maatschappelijke project is geïnspireerd op Trijn van Leemput, wiens portret in de derde zaal van de tentoonstelling te zien al zijn. Zij nam in 1577 het initiatief tot de sloop van kasteel Vredenburg toen de Spanjaarden uit Utrecht vertrokken waren. De Utrechtse bevolking was bang dat een nieuwe vijand zijn intrek zou nemen in de burcht en de stad van binnenuit zou overheersen, maar niemand deed iets. Trijn en enkele andere vrouwen wél.
Hierop geïnspireerd heeft Veronique Konings tien Utrechtse vrouwen geïnterviewd die elk op geheel eigen wijze in de huidige tijd in Utrecht muren slechten (lees: verbinding bewerkstelligen tussen groepen, vooroordelen teniet doen, bruggen slaan etc.). Van elke vrouw heeft de Utrechtse fotografe Ilvy Njiokiktjien een foto gemaakt.

Na afloop van De ommuurde stad zal die serie foto's en verhalen gaan reizen naar Utrechtse wijken, o.a. Kanaleneiland, Hoograven etc. . Daar komen ze te hangen in bijv. bibliotheken en buurthuizen.

Documentation

  • Vrouwen die muren afbreken : 22 opbouwende verhalen, Véronique Konings : [met een voorw. van Sharon A.M. Dijksma], Uitgeverij Lente ([Rhenen], 2022), 152 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.187F70EA-26F9-432A-8243-D95094CB4637

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!