Het jaar 1983 was door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldcommunicatiejaar. Over dit initiatief is nog terug te vinden dat er allerlei postzegels met het thema communicatie zijn uitgegeven. En het Centraal Museum wijdde een educatieve tentoonstelling aan het aspect 'vormen van schrift'. Daarbij ging het om de ontwikkeling ('het vormen') van het het schrift als ideaal informatiemiddel en de uiterlijke verschijningsvormen ('de vormen') van letters, zinnen en teksten.

De Waarheid van 17 augustus 1983 noemt het een "(...) thematentoonstelling over onvermoede aspecten van het schrift, het schrijven, de lettervormen, de techniek van vermenigvuldigen." Het Brabants Dagblad van 27 oktober 1983 kopt met "Alleraardigste expositie over communicatie". Hans van Straten schrijft in het Utrechts Nieuwsblad van 5 oktober 1983 echter: "Deze tentoonstelling laat (...) vrijwel uitsluitend dingen zien die iedereen wel weet. Mensen die zich niet op gehoorafstand van elkaar bevinden, kunnen toch met elkaar communiceren door middel van het geschreven of gedrukte woord (de telefoon laten we nu even terzijde)."

Initiatiefnemer was drukkerij Van Boekhoven-Bosch, dat in 1983 haar 150-jarig bestaan vierde.

Documentation

  • Vormen van schrift : de mens als tekstverwerker, [geschreven door afdeling Educatie en Voorlichting van het Centraal Museum Utrecht ; tekstbijdragen van Tilly Janssen, Cor Jongens en Saskia van der Lingen], Centraal Museum (Utrecht, 1983), 32 p.
  • Vormen van schrift : de mens als tekstverwerker : een bundel verkenningen op bekend terrein, samengest. en bew. door Cor Jongens en Hans Dirken ; met bijdr. van Paul van den Akker ... [et al.], Van Boekhoven Bosch (Utrecht, 1983), 32 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CBBBEF76-449D-4C65-928F-F2B089CE818A

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!