In april 1990 startte op de Nederlandse tv een vierdelige serie over het leven van Vincent van Gogh. In het eerste deel kwam de vriendschap tussen Van Gogh (1853-1890) en de schilder Anthon van Rappard (1858-1892). In dezelfde maand werd in het Centraal Museum een expositie geopend met werken van beide schilders.

De vriendschap bleek geen stand te houden, toen Van Rappard over De aardappeleters van Van Gogh schreef: "Ge zult me toestemmen dat zulk werk niet ernstig gemeend is. Ge kunt meer dan dit – gelukkig; maar waarom dan alles even oppervlakkig bekeken en behandeld? waarom de bewegingen niet bestudeerd? nù poseeren ze. Dat kokette handje van die achterste vrouw, hoe weinig waar! en welke betrekking bestaat er tusschen den koffieketel, de tafel en de hand die boven op 't hengsel ligt?" Van Gogh kon niets positiefs in deze beoordeling ontdekken, hoewel Van Rappard beoogde opbouwende kritiek te leveren.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8057C60F-EEBA-4E8B-B590-20444E9EC3B2

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!