Het Centraal Museum in Utrecht had na zorgvuldig onderzoek in 2006 besloten ruim 1.500 kunstwerken af te stoten uit de deelcollectie beeldende kunst. Het ging om stukken die niet passen binnen het verzamelbeleid van het Centraal Museum, zoals vastgelegd in het collectieplan, en die daarom elders, bij collega-musea of bij particulieren, een betere bestemming konden vinden.

De af te stoten werken
Volgens de leidraad voor het afstoten van museale objecten, opgesteld door het Instituut Collectie Nederland en de Nederlandse Museumvereniging, werden deze werken eerst aangeboden aan andere Nederlandse musea. Ook degenen die dachten rechten te kunnen ontlenen aan de af te stoten werken, konden zich melden bij het Centraal Museum.

Tentoonstelling, veiling en lezingen
De tentoonstelling met alle af te stoten werken was van 4 februari t/m 8 maart 2006 voor publiek toegankelijk. De werken die niet in musea konden worden ondergebracht werden op zondag, 12 maart 2006 in een openbare veiling door veilinghuis Sotheby"s in het Centraal Museum geveild.
Tijdens de tentoonstelling presenteerde het Centraal Museum twee lezingenseries over de thema's verzamelen en afstoten en over de collectie van het museum.

Documentation

  • [Uit in Utrecht : Uit het depot, item door Marijke Helwegen], (2006)
  • Afstoten stap voor stap, Errol van de Werdt, (Niets gaat verloren : twintig jaar selectie en afstoting uit Nederlandse museale collecties), 63 - 66
  • Centraal Museum ruimt op, Tekst Marleen Blokhuis, Sotheby's Amsterdam, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 2, apr./mei/jun 2006), 47 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CE9B2166-0B1B-48E7-B616-E6E0D59FA312

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!