In de kostuumverzameling van het Centraal Museum bevinden zich veel meer damesjaponnen dan kinderjurkjes. Wat er aan kledingstukken van vroeger bewaard is gebleven, komt altijd uit de min of meer gegoede kringen, maar zelfs daar hebben de meisjes hun kleertjes kennelijk meer afgedragen dan de moeders. Van de kleding van de vaders en de zonen is al héél weinig overgebleven.

Ondanks deze beperkingen had het Centraal Museum in 1983 een tentoonstelling ingericht met kinderkleding uit eigen depot, aangevuld met schilderijen en prenten waarop meestal keurig aangeharkte kinderen te zien waren. Maar, zo werd in de catalogus bij de tentoonstelling geconstateerd, veel kinderen hebben vooral in de 19de eeuw veel ernstiger zorgen dan die over te deftige feestkleding. Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden in de fabrieken.

Documentation

  • Twee eeuwen kindermode : keuze uit de verzameling van het Centraal Museum Utrecht, [tekst Hanneke Adriaans], Centraal Museum (Utrecht, 1983), 20 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.22E1346F-6516-4103-BC0A-F9F1C526540B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!