In de tentoonstelling The Suspended Moment waren hedendaagse kunstwerken te zien waarin de tijd lijkt te zijn stilgezet. Alle getoonde werken maken onderdeel uit van de H+F Collection van verzamelaar Han Nefkens.

Het verstilde moment
De kunstenaars lieten in hun werk momenten uit een doorgaande beweging tot rust komen in tijdloze beelden en eindeloze ruimten. Tegenover de dagelijkse druk van haast en routine, stellen deze kunstenaars de eindeloosheid van een uitgerekte ervaring.

Bulloch, Berchem, Wurm e.a.
Zo brengt de Canadese kunstenares Angela Bulloch (1966) de grote hoeveelheid visuele informatie van televisiebeelden terug tot de meest elementaire basisvorm, de pixel, en laat ons daarmee de meditatieve werking van elkaar afwisselende kleuren ervaren. Otto Berchem (1967) waarschuwt de bezoeker met zijn bloemeninstallatie ‘Deadheading’ uit 2003 voor de kortstondigheid van het menselijke leven. Karin Sander (Bensberg Duitsland, 1957) bevroor van verschillende individuen een moment in hun leven door ze met een 3D-camera en geavanceerde technologieën in miniatuur te reproduceren. De Oostenrijker Erwin Wurm (1954) maakt met zijn werk ‘Hold your breath and think about Spinoza’ uit 1998 van de bezoeker zelf een tijdelijke sculptuur.

Rondreizende selectie
Alle werken zijn afkomstig uit de H+F Collection van particulier verzamelaar, mecenas en schrijver Han Nefkens. Voor het eerst was in een Nederlands museum een overzicht te zien van deze verzameling. Hilde Teerlinck, destijds directeur van het CRAC Alsace in Altkirch, maakte een selectie van werken voor de tentoonstelling The Suspended moment. Eerder was deze tentoonstelling al te zien in Altkirch, Vigo (Spanje), Bangkok (Thailand) en Hasselt (België).

Selectie Centraal Museum
Het Centraal Museum toonde een aangepaste selectie die was aangevuld met stukken uit de H+F Collection die het Centraal Museum in langdurig bruikleen heeft. Te zien waren werken van Otto Berchem, Angela Bulloch, Bernard Frize, Felix Gonzalez-Torres, Dan Graham, Juul Hondius, Gerald Van Der Kaap, Karin Sander, Jörg Sasse, Diana Thater, Sam Taylor-Wood, Bill Viola, Jeff Wall en Erwin Wurm.

Verzamelaar Han Nefkens
Han Nefkens (Rotterdam, 1954) startte in 2000 met het aanleggen van een verzameling hedendaagse kunst, in nauwe samenwerking met het Centraal Museum. Later steunde hij met vergelijkbare mecenaten tevens kunstprojecten bij het museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en fotografie-aankopen bij Huis Marseille in Amsterdam. Zijn aanwinsten worden direct na aankoop ondergebracht in verschillende Nederlandse musea, die er ook na zijn dood er zorg voor zullen dragen.

Han Nefkens en het Centraal Museum
Samen met het Centraal Museum richt Nefkens zich op het verzamelen van werken uit verschillende disciplines, en sinds 2006 in het bijzonder op werken die zich op het grensgebied van mode en beeldende kunst bevinden. Het Centraal Museum heeft stukken uit zijn collectie in langdurig bruikleen, waaronder video-installaties van Bill Viola, Pipilotti Rist en Tony Oursler. Voor het Centraal Museum kocht Nefkens sinds 2006 jaarlijks een of meerdere collectiestukken van Viktor & Rolf en werk van Hussein Chalayan.

Documentation

  • H&F collection : the suspended moment, texts Hilde Teerlinck [... et al] ; ed. HildeTeerlinck, Crac Alsace ([Altkirch], 2005), [S.p.]
  • De opening, Thea Figee, (Nobelmagazine, 4, 3, 2007), 22
  • The suspended moment : H+F Collection, introductietekst [vouwbl.] = introductory text [booklet] Meta Knol ; teksten [cat.] vouwbl. = booklet texts [cat.] Mariska Beljon, Centraal Museum (Utrecht, 2007), [16] p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.355BC62F-3A82-4BF0-95B7-C622E59615D0

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!