Project: Tafelbos - Drooghuis
Op 19 juni 2011 heeft de Stichting Tafelboom op de Mariaplaats in Utrecht binnen het project Tafelbos een 150 jaar oude beuk, die stond op Manenburg, verzaagd tot planken. Tegelijkertijd is er een drooghuis gebouwd waarin de boom opgelat te drogen werd gelegd.
Er zijn al vijf van deze drooghuisjes verspreid door de stad. De organisatie Tafelboom heeft Edwin Jacobs gevraagd om voor de beuk die gekapt is bij Manenburg een drooghuis te plaatsen in de tuin of binnen de muren van het Centraal Museum.

Over Tafelboom
Mensen zijn vaak gesteld op bomen in de stad. Een boom die je altijd zag staan vanuit je raam, een boom waaronder je voor het eerst een kus gekregen hebt, of een boom die al langer in de stad woont dan jij en die je vertelt welk seizoen er voor de deur staat. Als een boom na jaren van trouwe dienst gerooid wordt, verdwijnt hij met al zijn herinneringen uit het straatbeeld.
Tafelboom spant zich in om de waarde van de boom te behouden, door de gerooide bomen een tweede leven te geven. Egbert Boerma, Jurrian van den Haak en Ruth van Andel zijn de mensen achter de stichting. Zij maken van het gerooide hout tafels die weer terugkeren in de stad, bij de bewoners en gebruikers. Zo blijft de boom onderdeel van de stad, in een nieuwe functie die bij hem past.
Tafelboom is het proces dat doorgemaakt moet worden om van de stam een tafel te maken: rooien, zagen, drogen, ontwerpen en dan het maken van de tafel. Maar Tafelboom is ook het communiceren over dat proces. Daarvoor zetten we onze artistieke kwaliteiten in.
Zo is Tafelboom een initiatief dat kunst in de praktijk brengt, of andersom: de praktijk in de kunst brengt.

Hoe ziet het er uit
Het drooghuis stond vanaf begin april 2012 tot en met april 2013 in de tuin van het Centraal Museum.
De afmeting van het drooghuis zijn ongeveer 4 x 2 x 3 meter (lxbxh).

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1BB2119B-2862-43C7-ACA4-F882794CC26B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!