Een boze boom
Dit beeld heet SAVE THE WORLD en is gemaakt door Anne de Vries (1977). Zijn kunstwerken zijn sterk beïnvloed door het internettijdperk en digitale bewerkingsprogramma's zoals Photoshop. Ook dit beeld ontstond met behulp van digitale technieken.

Je ziet een oude, kale boom die echt lijkt, maar dat niet is. De boom is gemaakt van kunststof. Bovendien blijkt hij een gezicht te hebben. De uitsneden in de dikke boomstam vormen een sinistere, boze grimas.

Een omhoog staande zijtak ziet eruit als een waarschuwende vinger. Waar waarschuwt deze boom voor? of is de opgestoken vinger misschien een beschuldigende vinger en berispt de boom ons juist ergens om?

De boom werd digitaal uitgetekend en daarna in kunststof uitgevoerd. Technologie wordt vaak geassocieerd met vooruitgang. De Vries vraagt zich af of dat wel zo is en koos juist voor een oerbeeld dat rechtstreeks uit een grimmig, folkloristisch verhaal lijkt te komen.

'Wat mij interesseert is hoe digitale technologieën uiteindelijk geworteld zijn in de menselijke behoefte om fysieke en geestelijke beperkingen te overkomen. Dit is een oeroude zoektocht waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit met elkaar zijn verbonden.’

De Vries is gefascineerd door hauntology, een concept bedacht door filosoof Jacques Derrida, dat stelt dat de hedendaagse cultuur als het ware wordt achtervolgd door ideeën over de toekomst uit het verleden.
Geen zorgen, de boze boom zal je niet achtervolgen. Hij zit stevig vast op deze wisselsokkel tot hij wordt afgelost door een nieuw beeld in mei 2021.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5551E547-E8AA-47EC-A6A6-421313DF473A

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!