Olphaert den Otter (Poortugaal 1955) begon in 2009 aan de reeks ‘World Stress Painting. De schilderingen op papier verbeelden de verwoestingen die zijn aangericht door natuurgeweld en door mensen zelf, in oorlogen en bij ‘vredesoperaties’.

Den Otter baseert zich op foto’s die hij overal vandaan haalt, uit de ‘World Press’. Zo nodig verandert hij details, bijvoorbeeld het perspectief als de zichthoek te fotografisch is, en laat hij dingen weg die naar menselijke aanwezigheid verwijzen – een schoen, een kinderfietsje…

Het beeld dat Den Otter schildert, moet anoniem zijn; zo vereeuwigt hij de vernietiging. Daarom hebben de afzonderlijke werken ook titels die naar de onveranderlijkheid van ‘de natuur’ – ook de menselijke - verwijzen: water, lucht, aarde, vuur: de vier elementen.

Den Otter maakt zijn verf zelf. De kleuren stralen, dankzij de minerale pigmenten in de eitempera.

De vernietiging van de wereld vertoont een prachtig gezicht. Ruim 150 werken heeft Den Otter tot op heden geschilderd. Maar er komt geen einde aan zijn World Stress.

Den Otter over zijn serie World Stress Painting: "Een niet-eindigende reeks waarin beeld wordt verleend aan de vier elementen, door mensenhand gemengd tot catastrophes. Een catalogus van schoonheid zonder welbehagen." (bron: website Olphaert den Otter)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.872D56A8-BD34-40E6-9BFC-365F3F35948E

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!