A Sign of Prosperity to the Dreamer
Vanaf 20 augustus 2020 was de film Kala Azar van de Griekse kunstenaar Janis Rafa te zien in de Nederlandse filmtheaters. De film is genomineerd voor de Gouden Kalf Competitie. Het Centraal Museum toont daarom een maand lang Rafa's A Sign of Prosperity to the Dreamer. Deze film werd speciaal voor de led-schermen op de museumgevel aangepast, ter gelegenheid van haar eerste museale solo-tentoonstelling Eaten by Non-humans , die in 2018 in het Centraal Museum te zien was. Deze film was het eerste videowerk dat het Centraal Museum buiten op de gevelschermen aan het Nicolaaskerkhof toonde.

Over A Sign of Prosperity to the Dreamer
Tegen een blauwgrijze lucht, en op het ritme van ondergrondse explosies, worden gedode duiven omhooggeschoten. Rafa kreeg de dode vogels van jagers die ze illegaal, voor de sport en voor consumptie, in grote aantallen uit de lucht schieten. Ze filmde de vallende duiven met een high speed camera die tweeduizend frames per seconde opneemt. De enorme vertraging geeft de beelden een sacrale sfeer, alsof Rafa hiermee de duiven een laatste eerbetoon bewijst en ze langzaam laat opstijgen. Zonder begin en zonder einde, vormt de traag voorbijtrekkende dood echter ook een alarmerende kritiek op de jacht en het zinloze geweld tegen dieren.

Documentation

  • Centraal Museum Utrecht [topstukken; 2020], Voorw. Bart Rutten, Marco Grob, Jacqueline Rutten (prod.), Hans Schopping, Sheila Stafleu, Lotte Bont, Thomas de Bruin (red.), Centraal Museum (Utrecht, 2020), 208 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5671FE38-8B50-44B2-AB46-4E81331A1130

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!