Tentoonstelling gehouden naar aanleiding van het in bruikleen nemen van een drieluik met de kruisiging van Christus. Op de achtergrond van het middenpaneel is een gefantaseerde stad met de middeleeuwse kerken van Utrecht zichtbaar (Domkerk, Paulusabdij, Pieterskerk en Buurkerk). Het werk werd in de periode 1924-2012 door het Rijksmuseum uitgeleend.

Daarnaast werd een aantal Utrechtse ingezetenen bereid gevonden om uit hun verzamelingen enkele schilderijen en beeldhouwwerken af te staan; deze werden aangevuld met werken uit de Amsterdamse kunsthandel.

Een van de stukken was een kruisiging uit de Noord-Nederlandse school. Het familiestuk werd door jhr. mr. J.W.M. Bosch van Oud-Amelisweerd in slechte toestand van de zolder van zijn huis aan de Runabaan gehaald. In die toestand werd het geëxposeerd. Het werk werd in 1963 door het Centraal Museum aangekocht.

- Het stukje Nieuwe Gracht dat ligt tussen Trans en Hamburgerstraat, heette vroeger de Runabaan.
- J.W.M. Bosch van Oud-Amelisweerd (1860-1941) was in de periode 1914-1923 lid van de Eerste Kamer. Verder is hij president van de Utrechtse Arrondissementsrechtbank geweest. Hij is ook bekend als oprichter en voorzitter van de Utrechtse Katholieke Studentenvereniging Veritas.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.9E323848-20E5-489B-9969-A15F48518B4D

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!