Aanleiding voor deze presentatie is de heruitgave van het Scheppingsverhaal, zestig jaar na dato. Behalve de tekeningen uit dit onorthodoxe verhaal, ziet u de getekende albums ABC-voor Kors en De 100 Reigers en een ruime selectie tekeningen. Een eerbetoon aan het vroege, Utrechtse werk van Peter Vos.

Peter Vos

Peter Vos (1935 – 2010) tekende dieren en mensen – en dieren met menselijke trekken - met veel humor en vernuft. Zijn Beestenkwartet en Sprookjes uit de lage landen zijn bij een groot publiek bekend.

Zijn tekeningen zijn rijk vertegenwoordigd in de collectie. Het ABC-voor Kors werd onlangs geschonken, Het Scheppingsverhaal kocht het museum een aantal maanden eerder aan. ‘Deze beroemde en zeer getalenteerde Nederlandse tekenaar, met sterke Utrechtse wortels en een band met ons museum, hoort bij ons museum,’ aldus artistiek directeur Bart Rutten. Vlak voor zijn dood in 2010 is er nog een grote tentoonstelling in het Centraal Museum met werk van Peter Vos en zijn vriend Charles Donker.

Het Scheppingsverhaal

Het is dit jaar precies zestig jaar geleden dat Peter Vos het Scheppingsverhaal tekende voor de 18-jarige Mieke Heybroek, op wie hij verliefd was. Vos’ Scheppingsverhaal is onorthodox: hij verbeeldt hoe God de Vader als slang vermomd Adam en Eva verleidt om de appel te eten, die tot hun verdrijving uit het Paradijs leidt. Uit angst dat dit gelovigen zou kwetsen werd het pas zes jaar later als boek uitgegeven. Het werd direct een beststeller.

De luxe heruitgave wordt in februari 2019 gepresenteerd. Kunsthistoricus Jan Piet Filedt Kok schreef een begeleidend essay over de ontstaans- en publicatiegeschiedenis van het boek. Ook stelde hij de presentatie samen, die tot 17 juni te zien is in Expo 6.

Documentation

  • Het Beestenkwartet van Peter Vos, Jan Piet Filedt Kok, (De Boekenwereld : tijdschrift voor boek en prent, 35, 1, 2019), pp. 66-71
  • Peter Vos : Getekende boeken, Jan-Piet Filedt Kok, Eddy de Jongh, Saïda Vos, Uitgeverij Rubinstein (Amsterdam, 2020), 264 p.
  • Scheppingsverhaal : facsimile & essay / Het Scheppingsverhaal van Peter Vos . Van het getekend boek Paradijsverhaal als Sintcadeau in 1959 tot gedrukt boek in 1966., Peter Vos, Jan Piet Filedt Kok, Rubinstein (Amsterdam, 2019), 30 p. (essay), s.p. (fascimile)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5637E053-9EA5-44DB-B063-251C8DE6C003

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!