Op het Vreeburg, zo besloot het gemeentebestuur van Utrecht indertijd, moest een muziekcentrum verrijzen. In de zomer van 1976 werden de eerste voorbereidingen getroffen, al direct kwam een taai en boeiend stuk Utrechtse geschiedenis naar boven: de resten van het zestiende-eeuwse Kasteel Vredenborg. In opdracht van Karel V gebouwd tussen 1528 en 1535, in 1577 gesloopt door de Utrechtse bevolking.

Bij de opgravingen stuitte men ook op resten van het Johannieterklooster dat plaats moest maken voor het kasteel, en op de bijbehorende begraafplaats met circa 90 skeletten.

De aardigste en gaafste vondsten – allerlei aardewerk, spelden, kammen, een lakstempel. een gave schedel en een stapeltje kanonskogels – waren te zien op een tentoonstelling in het Centraal Museum bewonderen.

Documentation

  • Opname van de opgravingen op het Vreeburg van kasteel Vedenburg en Johanniter klooster : interview met de hr. Hoekstra en enkele van zijn medewerkers, door de hr. Snoep, (Utrecht, 1976), 19 min.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.EDD76353-68C5-4884-BD6A-7DC6A8CB7EFD

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!