Opdracht: realiseer kunst in de openbare ruimte. Sluit daarbij het aspect van mogelijke uitvoering totaal uit. Deze opdracht werd door de Adviescommissie voor Beeldende Kunsten van de gemeente Utrecht aan vijftien kunstenaars gegeven. Resultaat: vijftien imaginaire projecten voor Utrecht. De voorstellen werden door de kunstenaars zelf beeldend geparafraseerd in een tentoonstelling die van 10 maart tot en met 22 april 1990 in het Centraal Museum is gehouden.

Erik Colpaert verpakte een huis, legde een brug aan en liet bootjes varen, Luc Deleu creëerde een park, Gerard Hali ontwierp onder meer een zwevend festivalpaviljoen en een drijvende kerk. David Veldhoen liet het Griftpark zweven als een eiland in de ruimte, Egied Simons werkte met een 'fotografische registratie' van een gebied rond een kromming van de Oude Gracht. Marius Boender stelde een begraafplaats voor waarbij de grafstenen onderdeel vormen van een spiraalvormige muur. John Körmeling stelde voor om ten noordwesten van het Oudenrijncircuit te beginnen met de bouw van een gigantisch wooncomplex, Tadashi Kawamata bedacht 'verbindende structuren' van hout tussen de steegjes in de binnenstad. Irini Schrijer projecteerde duizenden klei-afdrukken op het Vredenburg. Albert Hien ontwierp nieuwe torens, onder meer voor winkelcentrum Hoog Catharijne. Verder waren er plannen van Rudi Vandewint, Arjanne van der Spek, Johan Wagenaar, Joep van Lieshout en Toine Horvers.

Documentation

  • Onvoltooid tegenwoordige tijd : [vijftien imaginaire projecten voor Utrecht], eindred. Cilly Jansen, Madeleine van Lennep, Hans Schopping, Gemeentelijke Adviescommissie voor Beeldende Kunsten i.s.m. Centraal Museum (Utrecht, 1990), 128 p.
  • Proposal fot the city of Utrecht, Kawamata, s.n. ([S.l., 1989]), [15] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.24F2BC60-5D0F-46AB-9F9A-D985129129DA

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!