Van 15 september t/m 12 oktober 2003 was in het Centraal Museum de tentoonstelling 'Pastoe 90 jaar' te zien.

Pastoe kijkt 10 jaar de toekomst in
In 2003 was het 90 jaar geleden dat de ondernemer Frits Loeb (1889-1959) besloot om de stoelen voor zijn winkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht zelf te gaan produceren. Hij richtte de Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) op, die na de Tweede Wereldoorlog van naam veranderde. De directie koos voor een heldere en eigentijdse vormgeving van de meubels; deze moesten geschikt zijn voor uiteenlopende woonsituaties: het ‘passe partout'-principe wat in de naam Pastoe verwerkt werd.

Modernisme
Aanvankelijk was het commercieel succes van UMC gering. Het bedrijf maakte meubelen met sierlijke, maar sobere vormen, geïnspireerd door de Amsterdamse School, maar de markt was nog niet toe aan dergelijke ontwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Pastoe de modernistische en minimalistische vormtaal die tot op heden kenmerkend is. Ook toen het postmodernisme zich in de vormgeving openlijk verzette tegen de zakelijkheid en soberheid van deze stroming, bleef Pastoe haar modernistische traditie trouw. Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is in brede kring, in de architectuur, mode, typografie, productontwerpen, dans en muziek, een herbezinning op het modernisme te herkennen. De tentoonstelling 'Pastoe 90 jaar' bracht deze herbezinning in beeld door belangrijke neo modernisten uit verschillende kunstdisciplines te verbinden met de recente geschiedenis van Pastoe. Zo kreeg de Japanse interieurarchitect Shigeru Uchida, al jaren Pastoe's belangrijkste ontwerper, een voorname plaats in de tentoonstelling.

Symposium
Voorafgaand aan de tentoonstelling organiseerden het Centraal Museum en Pastoe op 15 september een symposium met de titel 'Tien Jaar Na Nu'. De noodzaak tot vernieuwing, de voortdurende bezinning op verandering van markten en smaken en de invloed van de maatschappelijke ontwikkelingen stonden tijdens het symposium centraal.

De samenstelling en inrichting van de tentoonstelling werden verzorgd door Gert Staal, Guus Beumer en Pieter Zeegers, in nauwe samenwerking met het Centraal Museum en Pastoe.
'Pastoe 90 jaar' werd mede mogelijk gemaakt door de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.AF8B9443-C923-4E09-9CB9-CCD0DE0CABF4

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!