Het Centraal Museum heeft twee nieuwe werkenaangekocht, die vanaf zaterdag 17 september tegelijktentoongesteld worden. Het gaat om een vroeg werk van MarleneDumas, In jou mond, mij naam (1983-1984) dat het museum al ruim15 jaar in bruikleen had. Het aluminiumschilderij Zonder titel,nr. 7 (2011) van Joachim Grommek werd aangekocht op Art Amsterdambij Galerie Vous Etes Ici.
Bijzondere aanvulling op de collectie
Het werk van Dumas was sinds 1987 in bruikleen en is nudefinitief in het museum geplaatst. Het Centraal Museum volgt decarrière van Marlene Dumas vanaf het begin van de jaren tachtig.Haar werk bezit groot charisma en biedt een sprekende vorm ophedendaagse en klassieke thema’s als hoop, liefde en dood.Het werk van Grommek past in de lijn van beeldend kunstenaars uitde Stijl-periode en daaraan verwante abstracte stromingen die nade Tweede Wereldoorlog de kunst bepaalden. Met moderne middelenstreeft hij naar het pure. Dat vertaalt hij in helderkleurgebruik en dito composities.
Marlene Dumas
Marlene Dumas is een van Nederlands bekendste kunstenaars van ditmoment. Zij speelt met een groot archief aan plaatjes en teksten,die zij op een onderzoekende manier met elkaar combineert. Het werk In jou mond, mij naam is een vroeg werk, waarmee zij in1983 begon. Dumas verzamelde een groot scala aan plaatjes ennamen uit pornotijdschriften, waarvan zij een papieren collagemaakte. Dit schetsontwerp gebruikte zij voor het tweeluik ExoticLingerie (1983). Een jaar later besloot Dumas een derde blad aande papieren schets toe te voegen, waarna het doek In mij mond,jou naam volgde.
Joachim Grommek
Ook het werk van Joachim Grommek lijkt in eerste instantie opeen collage in de vorm van stickerwerk, maar schijn bedriegt.Grommek heeft met uiterste precisie rode lakverf op een aluminiumondergrond aangebracht. Het is een autonoom beeld, waarvan dereferenties niet direct duidelijk zijn. De schilderkunstigeperfectie is een uitnodiging om het schilderij aandachtig met de ogen af te tasten.