De presentatie toonde installaties over e-fashion en draagbare technologie.

Het museum toonde de installatie Intimacy van kunstenaar Daan Roosegaarde in samenwerking met modeontwerpster Maartje Dijkstra en V2_Lab. Intimacy bestaat uit high tech kleding van draadloze interactieve materialen. Deze intelligente folie reageert op fysieke aanwezigheid en sociale interactie door transparant te worden. Intimacy onderzoekt de relatie tussen technologie en intimiteit en de betekenis daarvan in onze door technologie gedomineerde samenleving. Bijzonder aan deze presentatie is dat niet alleen Intimacy White (2009), maar óók Intimacy Black (2010) in het Centraal Museum gepresenteerd zal worden. En dat was een superprimeur, want het werk was nét af.

Suikerspin
In de kapel van het museum heeft een installatie gestaan met de video White Swan, van videokunstenaar Sil van der Woerd en modeontwerper en illustrator Djovrie Krüs. Voor de film had Sil van der Woerd suikerspin voor ogen als materiaal. Krüs maakte een japon, die op film door kon gaan voor suikerspin. In de film zijn verschillende stadia van de japon te zien, die deels synthetisch en deels uit echt suikerspin zijn vervaardigd en vervolgens zijn geanimeerd.
De presentatie reikte tot buiten de museummuren. In het Stadhuis had modeontwerpster Anouk Wipprecht zich laten inspireren door de film Birds. Speciaal voor deze gelegenheid heeft deze ontwerpster, die na de opstelling in Wenen als artist-in-residence zal verblijven, een installatie gemaakt die zowel overdag als ’s nachts voor een enerverende gewaarwording zorgde. Ook in het Stadhuis: films van bovengenoemde makers, maar ook van Iris van Herpen, Franciscus van der Meer en anderen.

re:visie
re:visie richt met Van pixel tot pluis de aandacht op een generatie Nederlandse kunstenaars die zich steeds meer richt op e-cultuur en de toenemende raakvlakken tussen techniek, film en beeldende kunst. Met onder meer een speciale presentatie over e-Fashion in samenwerking met het Centraal Museum en een driedimensionale animatie in het CBKU.

Documentation

  • Shifting realities, Ninke Bloemberg, (Feest / Textiel van alle tijden), 212 - 223
  • Stageverslag Centraal Museum Utrecht, afdeling Mode en Kostuums, Arianne Zeijlemaker, Reinwardt Academie Amsterdam, Reinwardt Academie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Amsterdam, 2011), 37 bl.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1CBA1278-C45F-4A79-943A-97D4AEA20A29

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!