Van 10 mei tot en met 2 juli werd in het Centraal Museum een grote overzichtstentoonstelling gehouden van Nederlandse grafiek na 1945 uit eigen bezit. In de tentoonstellingscatalogus schreef M.E. Houtzager, de toenmalige 'direktrice' onder meer: "De nederlandse kunstenaars die zich na 1945 met de grafiek bezig hielden, stonden in meerderheid open voor alle nieuwe aktiviteiten en aspekten van deze kunstvorm. Typerend is dat het in vele gevallen niet gespecialiseerde grafici waren, maar heel vaak ook kunstschilders en beeldhouwers die van de grafische technieken graag gebruik maakten om nieuwe ideeën en vormen op dit kunstgebied uit te drukken en te tonen. Op die manier gingen zich in de grafische kunst langzamerhand alle naoorlogse kunststromingen weerspiegelen. (...) Het Centraal Museum heeft deze ontwikkeling in zijn prentenverzameling in grote lijnen kunnen volgen. Vooral in de laatste twintig jaar is deze verzameling in de richting van de hedendaagse kunst aanzienlijk uitgegroeid."
Te zien was werk van M.C. Escher (die anderhalve maand voor de opening van de tentoonstelling was overleden). Jeanne Bieruma Oosting, Karel Appel, Ru van Rossem, William D. Kuik, Jaap Hillenius, Anton Heyboer, een nog jonge Pim Leefsma, en vele anderen.

Documentation

  • Grafiek oriëntatie : verklaring der grafische technieken, samengest. door Voorlichtingsdienst Centraal Museum, Centraal Museum, (1972), 16 p., [8] p. pl.
  • Nederlandse Grafiek na 1945, Centraal Museum (Utrecht, 1972), vouwblad
  • Nederlandse Grafiek na 1945 uit eigen bezit, samengest. door L. Brozková-Dolezalová, Centraal Museum, (1972), 140 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.57114ED5-D761-45D8-9496-C519FD9D5F15

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!